Η Παρανοειδής Διαταραχή Προσωπικότητας ανήκει στις διαταραχές προσωπικότητας οι οποίες έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την εκκεντρική σκέψη και συμπεριφορά. Το άτομο, δηλαδή, που πάσχει από την εν λόγω διαταραχή πιστεύει επίμονα πως οι γύρω του μηχανορραφούν εναντίον του και προσπαθούν να το βλάψουν και να το εκμεταλλευτούν. Αδυνατεί να εγκαταλείψει τις υποψίες του και στρέφεται με κατηγόριες εναντίον του προσώπου που θεωρεί ότι πράττει εναντίον του.
Read More…Ο Φεβρουάριος για ακόμη μια φορά βάζει τα γιορτινά του και γεμίζει με κόκκινες καρδιές, κάθε λογής σοκολάτες και αμέτρητα λουλούδια! Μικροδωράκια και εκπλήξεις, λούτρινα κουκλάκια και ρομαντικές έξοδοι για φαγητό ή ποτό δεν μπορούν παρά να σκορπίσουν χαρά και ενθουσιασμό! Ή… μήπως και όχι;
Read More…Οι πρώιμες εμπειρίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη συναισθηματική ανάπτυξη του ατόμου. Μάλιστα, η βίωση ενός τραύματος κατά την παιδική ηλικία μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στη ζωή του ατόμου, ακόμα και να επηρεάσει την ψυχική του υγεία.
Read More…Οι σχέσεις εξάρτησης μπορεί να αναπτυχθούν μεταξύ των μελών μιας οικογένειας, ανάμεσα στους φίλους, τους συνεργάτες και βέβαια τους ερωτικούς συντρόφους. Έχουν να κάνουν με μια συναισθηματική και συμπεριφορική κατάσταση που επηρεάζει την ικανότητα του ατόμου να αναπτύσσει υγιείς σχέσεις, οι οποίες βασίζονται στην αμοιβαία ικανοποίηση και κατανόηση.
Read More…Η αναζήτηση βοήθειας από έναν ψυχολόγο σε θέματα που αφορούν τον γάμο ή τη σχέση γενικότερα, συχνά ταυτίζεται με τον χωρισμό. Ωστόσο, παρόλο που κατά τη διάρκεια της θεραπείας το ζευγάρι θα χρειαστεί να έρθει αντιμέτωπο με κομμάτια της σχέσης που κάθε άλλο παρά «τέλεια» δεν είναι, αυτό δε σημαίνει πως μέσα από τη διαδικασία αυτή δε θα μπορέσει να βγει πιο ενωμένο και αγαπημένο από ποτέ.
Η απιστία μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα, για διαφορετικούς ανθρώπους και για το λόγο αυτό δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία οριστικού χωρισμού. Η εμπιστοσύνη κλονίζεται και ανοίγουν πληγές που άλλοτε μένουν ανοιχτές μολύνοντας ακόμα περισσότερο τη σχέση - φτάνοντάς την στο τέλος - άλλοτε όμως κλείνουν και το ζευγάρι πηγαίνει παρακάτω με νέα εφόδια στο σάκο της σχέσης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το άκουσμά της σοκάρει, προκαλείται θυμός, πόνος και το αίσθημα της προδοσίας. Επομένως, ακόμα και αν έχεις αποφασίσει να τον συγχωρέσεις, η διαδικασία κάθε άλλο παρά απλή και εύκολη θα είναι.
Το καλοκαιράκι έχει μπει για τα καλά και τα σχέδια για διακοπές όλο και πληθαίνουν.
Οι φίλες σου προτείνουν να φύγετε μαζί μερικές μέρες, αφήνοντας πίσω το αγόρι σου.
Εκείνος έχει διάθεση για camping και εξερεύνηση της φύσης, ενώ εσύ ονειρεύεσαι άνετες διακοπές αγκαλιά με ένα κοκτέιλ δίπλα στην πισίνα.
Ο χειμώνας πέρασε βαρύς από υποχρεώσεις και θέλεις να περάσεις όσο περισσότερο χρόνο μπορείς χαλαρά και ξέγνοιαστα με τον σύντροφό σου.
Κάθε γυναίκα, ειδικά στην αρχή της σχέσης, μπορεί να μπει στη διαδικασία να ασχολείται διαρκώς με τον σύντροφό της, δημιουργώντας μια καθημερινότητα άρρηκτα συνδεδεμένη μαζί του. Ποια είναι όμως η λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ του «γίνομαι χαρούμενη όταν μοιράζομαι στιγμές μαζί σου» και του «είμαι συναισθηματικά εξαρτημένη από σένα»;
«Δεν αντέχω άλλο. Θέλω να κάνουμε το επόμενο βήμα», «Με ένα πράγμα σου ζήτησα να ασχοληθείς στο σπίτι και πάλι δεν το έκανες!», «Θα σταματήσεις να αγοράζεις τα ανόητα παιχνίδια σου; Ξοδεύεις πολλά», «Γιατί αποφεύγεις τη δέσμευση;»…είναι μερικά μόνο από τα μόνιμα θέματα σύγκρουσης ανάμεσα στα ζευγάρια που βρίσκονται σε μία χρόνια σχέση.
Read More…Ακούς τον σύντροφό σου να λέει ότι σε αγαπάει τρελά, πως κάνει τα πάντα για σένα και πως βασικός σκοπός της ζωής του είναι το να σε κάνει χαρούμενη και ευτυχισμένη. Όμως, όσο κι αν θες να πιστέψεις πως έχεις μια υπέροχη συντροφική σχέση, κάτι σε κάνει να φοβάσαι για το αντίθετο. Οι στιγμές που δεν νιώθεις άνετα μαζί του αυξάνουν, όπως και τα επίπεδα του στρες που βιώνεις καθημερινά, ενώ συχνά σου δημιουργεί την αίσθηση πως προσπαθεί να σε ελέγξει και να σε χειραγωγήσει.
Read More…