Όταν ένα ζευγάρι ξεκινάει την κοινή του πορεία στη ζωή, πιστεύει πως ο δικός του γάμος θα χαρακτηρίζεται από αισθήματα αιώνιας αγάπης, κατανόησης, σεβασμού και ειλικρίνειας. Ωστόσο, πολλές φορές η εμπιστοσύνη και ο ρομαντισμός φθείρονται, με αποτέλεσμα το ζευγάρι να νιώθει κουρασμένο από τις πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες να σώσει το γάμο του και τελικά να οδηγείται στη συναισθηματική αποξένωση.

Η θεραπεία ζεύγους είναι ένας τρόπος να ξαναέρθουν οι σύντροφοι κοντά, να θυμηθούν τα όσα κάποτε τους ένωσαν και να μπορέσουν να καταλάβουν εκ νέου τις ανάγκες και επιθυμίες του άλλου τους μισού. Επιπλέον, αποτελεί μια σημαντική εμπειρία μέσω της οποίας το ζευγάρι μαθαίνει να επικοινωνεί με εποικοδομητικό τρόπο, αλλά και την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό της σχέσης του.

Μερικοί από τους στόχους της θεραπείας ζεύγους είναι:

¬ Η διερεύνηση των πραγματικών αιτιών που οδηγούν σε προβλήματα στη σχέση
¬ Η δημιουργία σχέσεως συνεργασίας μεταξύ των συντρόφων
¬ Η κατανόηση της σημασίας αλλαγής πρώτα του εαυτού και μετά της συμπεριφοράς του άλλου
¬ Η ανάπτυξη ουσιαστικής επικοινωνίας
¬ Ο εντοπισμός των θετικών στοιχείων στη σχέση
¬ Η μείωση της απογοήτευσης και του πόνου που προκλήθηκαν από συμπεριφορές του παρελθόντος
¬ Η εύρεση διαφορετικών στρατηγικών αντιμετώπισης όσον αφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ζευγάρι

Ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της σχέσης, η θεραπεία ζεύγους βοηθά τους συντρόφους στο να μην αναλωθούν ψυχικά και συναισθηματικά, ενώ ειδικά στην περίπτωση των έγγαμων ζευγαριών λειτουργεί προστατευτικά για τα παιδιά προκειμένου να βιώσουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα τις συγκρούσεις μεταξύ των γονέων τους ή ακόμα και ένα επικείμενο διαζύγιο.