1.ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ;

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς «είναι οι Σχολές Γονέων όπως κάθε άλλη Σχολή; Τι μαθαίνουμε σ’ αυτή; Το επάγγελμα του γονέα; Αλλά είναι στ’ αλήθεια επάγγελμα;»

Στις μέρες μας, το να είναι κανείς γονέας δεν είναι πια αυτοσχεδιασμός. Ο άντρας και η γυναίκα πρέπει να αποκτήσουν συνείδηση της μεταξύ τους σχέσης, αλλά και της σχέσης τους με τα παιδιά τους. Έτσι, οι Σχολές Γονέων δημιουργήθηκαν με βάση και οδηγό τις αρχές της επιστήμης της Κοινωνικής – Οικογενειακής Ψυχολογίας, για να βοηθήσουν τον σύζυγο γονέα στο δύσκολο έργο της ανατροφής των παιδιών του.

Αυτό, γίνεται όλο και πιο δύσκολο καθώς

- τα προβλήματα των παιδιών συνεχώς αυξάνονται
- οι σχέσεις γονέων – παιδιών χαρακτηρίζονται από κρίσεις και ασυνεννοησία
- τα συναισθήματα άγχους, ανασφάλειας και αβεβαιότητας των γονέων συνεχώς αυξάνονται λόγω των καθημερινών – σύνθετων προβλημάτων που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Οι ομάδες αυτές, παρέχουν πληροφόρηση στους γονείς για διάφορα θέματα που τους απασχολούν και είναι τόποι ανταλλαγής εμπειριών και απόψεων έτσι ώστε να βρεθούν οι πιο λειτουργικοί τρόποι επίλυσης των όποιων δυσκολιών.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι οι Σχολές Γονέων αποσκοπούν στην πρόληψη προβλημάτων και στην προστασία της ψυχικής υγείας της οικογένειας και όχι στη θεραπεία. Γι’ αυτό άλλωστε δεν απευθύνονται σε «προβληματικούς γονείς», αλλά σε «προβληματισμένους γονείς».

Μέσω ενός κύκλου συναντήσεων θα αναδυθεί μια σειρά λύσεων από τις οποίες ο κάθε γονιός θα διαλέξει ποια είναι η καταλληλότερη για τον ίδιο και την οικογένειά του, καθώς αυτός και μόνο γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα το παιδί του.

Τα προγράμματα θα πραγματοποιούνται σε ομάδες 4-8 ατόμων και θα περιλαμβάνουν τόσο θεωρητικές εισηγήσεις και συζήτηση, όσο και βιωματικές ασκήσεις. Απευθύνονται σε όλους όσους είναι γονείς, αλλά και μελλοντικοί γονείς.

Η θεματολογία είναι επιλεγμένη, αλλά θα προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες και επιθυμίες της εκάστοτε Ομάδας Γονέων. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια Γενικά Θέματα:

- Στάδια ψυχοκινητικής εξέλιξης, βάδισμα, ομιλία.
- Προετοιμασία του παιδιού για το σχολείο – Κοινωνικοποίηση.
- Το παιδί που δεν αποδίδει στο σχολείο.
- Μαθησιακές Δυσκολίες.
- Τιμωρία – Πειθαρχία.
- Διαζύγιο.
- Ο ρόλος του πατέρα και της μητέρας στη σύγχρονη οικογένεια.
- Επιθετικότητα – Αντιδραστικότητα.
- Ο επαγγελματικός προσανατολισμός, κλίσεις, ενδιαφέροντα.
- Χαρτζιλίκι, νυχτερινές έξοδοι, ουσίες, παρέες.
- Διαταραχές διατροφής (ανορεξία – βουλιμία).
- Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων.


2.ΟΜΑΔΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΡΕΣ

Το στρες αποτελεί μια από τις συχνότερα αναφερόμενες έννοιες όχι μόνο στη σύγχρονη παθολογία αλλά και στην ανθρώπινη ζωή. Πρόκειται για τη μη συγκεκριμένη ανταπόκριση του σώματος σε κάθε απαίτηση για αλλαγή. Είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μεταξύ του ατόμου και του περιβάλλοντός του, γεγονός που είτε μέσω της υπερδιέγερσης, είτε της υποδιέγερσης οδηγεί σε ψυχολογική και σωματική ένταση. Έτσι, λοιπόν, όταν το άτομο αισθάνεται αδυναμία να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του περιβάλλοντός του βασιζόμενο στις προσωπικές του ικανότητες και δεξιότητες, βιώνει το λεγόμενο στρες.

Μάλιστα, του έχει αποδοθεί ο τίτλος του σύγχρονου «επιδημικού φαινομένου», ενώ μια πληθώρα επιστημών, όπως η ιατρική, η ψυχολογία και η βιολογία, προσπαθούν να αναλύσουν και να κατανοήσουν τους μηχανισμούς δημιουργίας, ανταπόκρισης και αντιμετώπισής του.

Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι το 50% των προβλημάτων των σύγχρονων ανθρώπων σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με το στρες, καθώς η μακροχρόνια έκθεση σε αυτό οδηγεί σε υιοθέτηση ανθυγιεινών συνηθειών, όπως είναι το κάπνισμα, η υπέρμετρη κατανάλωση οινοπνεύματος, οι ουσίες και η έλλειψη σωματικής άσκησης. Επιπρόσθετα, τα αυξημένα επίπεδα στρες μπορεί να προκαλέσουν ανωμαλίες στην λειτουργικότητα του ατόμου και σε μεγάλο βαθμό διαταραχές στον ύπνο.

Οι Ομάδες Διαχείρισης Στρες απευθύνονται σε κάθε άτομο που νιώθει ότι η πίεση και το στρες που βιώνει καθιστούν δυσλειτουργική την καθημερινότητά του μη αφήνοντάς το να εξελιχθεί επαγγελματικά και προσωπικά ή ακόμα και να χαρεί την ίδια του τη ζωή.

Τα προγράμματα θα πραγματοποιούνται σε ομάδες 4-8 ατόμων και θα περιλαμβάνουν τόσο θεωρητικές εισηγήσεις και συζήτηση, όσο και βιωματικές ασκήσεις.

Ενδεικτική θεματολογία:

  • Χρήσιμοι ορισμοί τους στρες

  • Είδη του στρες και εντοπισμός των στρεσογόνων παραγόντων

  • Αίτια του στρες

  • Επεξεργασία αιτημάτων – στρεσογόνων καταστάσεων

  • Στρες και προσωπικότητα

  • Στρες και τρόπος ζωής

  • Στρες και υγεία

  • Αντιμετώπιση στρες

  • Εκπαίδευση στο γνωσιακό μοντέλο

  • Εισαγωγή στις τεχνικές χαλάρωσης


3.ΟΜΑΔΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΥΠΝΙΑΣ

Ο ύπνος είναι τόσο απαραίτητος για την επιβίωση του ατόμου, όσο και η ίδια η αναπνοή και σίγουρα είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια απλή ξεκούραση!
Έχει ειπωθεί πως ο ύπνος και η εγρήγορση είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αυτό γιατί, αν και όταν το άτομο είναι ξύπνιο μπορεί να έχει πλήρη συνείδηση των δραστηριοτήτων του, όταν κοιμάται δεν έχει σχεδόν καθόλου φυσική δραστηριότητα, εκτός μόνο από μερικές ασυνείδητες κινήσεις. Ειδικές λειτουργίες του εγκεφάλου μειώνουν την ποσότητα των μηνυμάτων που έχουν ως αφετηρία τις αισθήσεις, ενώ άλλα σήματα, προερχόμενα από τον εγκέφαλο, χαλαρώνουν ή παραλύουν κεντρικούς μύες. Επίσης, αν και ο εγκέφαλός δεν σταματά να λειτουργεί, κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν υπάρχει η λογική που χαρακτηρίζει το άτομο όταν είναι ξύπνιο.
Επομένως, ο βαθύς ύπνος κρίνεται ιδιαίτερα ωφέλιμος καθώς βοηθά το σώμα να επιδιορθώσει τις βλάβες που υπέστη κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και συμβάλει στη συναισθηματική και νοητική ευεξία, ενώ τα όνειρα «ξεκουράζουν» τον εγκέφαλο. Επιπρόσθετα, με τον ύπνο δίνεται η δυνατότητα στον εγκέφαλο να ταξινομήσει στα «κατάλληλα ντουλαπάκια» τις καινούριες πληροφορίες που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ωστόσο, λόγω των έντονων και ιδιαίτερα στρεσογόνων συνθηκών διαβίωσης, όλο και περισσότεροι άνθρωποι – περίπου το 25% του πληθυσμού - υποφέρουν από έλλειψη ύπνου, με τις γυναίκες να σημειώνουν τα υψηλότερα ποσοστά λόγω της ευαλωτότητάς τους στις ορμονικές διαταραχές.

Οι Ομάδες Διαχείρισης της Αϋπνίας απευθύνονται σε κάθε άτομο που νιώθει ότι ο ύπνος του διαταράσσεται, με αποτέλεσμα να βιώνει έντονη κόπωση, δυσκολία στη μνήμη και τη συγκέντρωση, πονοκεφάλους, αλλά και ευερεθιστότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, μη μπορώντας έτσι να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις της καθημερινότητάς του, αλλά και να χαρεί τη ζωή.

Τα προγράμματα θα πραγματοποιούνται σε ομάδες 4-8 ατόμων και θα περιλαμβάνουν τόσο θεωρητικές εισηγήσεις και συζήτηση, όσο και βιωματικές ασκήσεις.

Ενδεικτική θεματολογία:

  • Ο ύπνος και η χρησιμότητά του

  • Δομή και ρυθμοί του ύπνου

  • Διαταραχές του ύπνου - Αϋπνία

  • Τρόποι βελτίωσης και αξιολόγησης της ποιότητας του ύπνου

  • Φαγητό και καλός ύπνος

  • Τρόπος σκέψης – στρες – διαταραχές στον ύπνο

  • Ξεπερνώντας τα προβλήματα του ύπνου

  • Τεχνικές χαλάρωσης