Παιδί και διαδίκτυο

5 cyberbullying

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει, μεταξύ άλλων, στην εισβολή του διαδικτύου στη ζωή της σύγχρονης οικογένειας. Τόσο οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, όσο και η πλοήγηση στον Κυβερνοχώρο, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του παιδιού, προσφέροντας μια ανεξάντλητη πηγή μάθησης, επικοινωνίας, αλλά και διασκέδασης.

Ωστόσο, όσο μαγικός και χρήσιμος κι αν είναι ο κόσμος του Διαδικτύου, δεν παύει ταυτόχρονα να είναι και επικίνδυνος. Λόγω αυτού, είναι σημαντικό να τίθενται συγκεκριμένοι κανόνες και όρια για τη χρήση του, τα παιδιά να εκπαιδεύονται στην ασφαλή πλοήγηση και να ενισχύεται η κριτική τους σκέψη σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί το διαδίκτυο, αλλά και να υπάρχει επιτήρηση αυτών, ανάλογα με την ηλικία τους.

Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους κινδύνους του διαδικτύου για τα παιδιά είναι οι παρακάτω:

• Επαφή με υλικό (εικόνες ή βίντεο) ακατάλληλο για την ηλικία και τη συναισθηματική υγεία του παιδιού

• Έκθεση σε ιούς και ανθρώπους που εισβάλουν παράνομα σε υπολογιστικά συστήματα με στόχο την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων και την εκτέλεση παράνομων διαδικτυακών δραστηριοτήτων μέσω της χρήσης της ταυτότητας του παιδιού

• Διαδικτυακός εκφοβισμός μέσω της προβολής κειμένων, φωτογραφιών και βίντεο τα οποία εκθέτουν και προσβάλουν το παιδί

• Εθισμός στο διαδίκτυο λόγο υπερβολικής χρήσης αυτού ή ταύτισης του παιδιού με συγκεκριμένα on line παιχνίδια ρόλων
Ειδικά αναφορικά με τον εθισμό στο διαδίκτυο, φαίνεται πως ένα πλήθος ατομικών, κοινωνικών, συναισθηματικών και οικογενειακών παραγόντων οδηγούν στην εκδήλωση αυτού. Είναι πιθανόν, πίσω από τον εθισμό στο διαδίκτυο να κρύβεται και κάποια ψυχική διαταραχή, όπως κατάθλιψη και άγχος. Πιο συγκεκριμένα, το παιδί σταδιακά αποσύρεται στον κόσμο του διαδικτύου, αλλάζοντας καθημερινές του συνήθειες, όπως το είδος της διατροφής, ο ύπνος, η ατομική υγιεινή, οι επαφές με φίλους. Συνήθως, μάλιστα, δεν αντιλαμβάνεται ούτε πως η ζωή του αποδιοργανώνεται, ούτε πως οι ώρες που αφιερώνει σε διαδικτυακές δραστηριότητες είναι υπερβολικές. Πολλές φορές, τα σημάδια που μαρτυρούν εθισμό στο διαδίκτυο μπορεί να μη γίνουν άμεσα αντιληπτά. Η πτώση, όμως, των σχολικών επιδόσεων είναι τις περισσότερες φορές αυτή που οδηγεί σε περαιτέρω διερεύνηση του θέματος από την οικογένεια.

Χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς:

• Φροντίστε ώστε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής να βρίσκεται σε κάποιον κοινόχρηστο χώρο

• Θέστε από την αρχή συγκεκριμένα όρια σε σχέση με την ώρα πλοήγησης στο διαδίκτυο, αλλά και το είδος των on line games στα οποία συμμετέχει το παιδί σας

• Ενημερωθείτε για τους αγαπημένους ιστότοπους, βίντεο ή παιχνίδια με τα οποία ασχολείται και παρακολουθεί το παιδί σας

• Συζητήστε με το παιδί σας σχετικά με τους βασικούς κανόνες ασφαλούς πλοήγησης (π.χ. δεν απαντώ σε άμεσα μηνύματα από αγνώστους, έχω «κλειδωμένα» τα προσωπικά μου στοιχεία, δεν αναρτώ φωτογραφίες άλλων δίχως την συγκατάθεσή τους κλπ)

• Ορίστε φιλτράρισμα ακατάλληλου περιεχομένου στη μηχανή αναζήτησης που χρησιμοποιείτε

• Επιλέξτε φίλτρα γονικού ελέγχου ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας

Το Διαδίκτυο μπορεί αν αποτελέσει ένα εξαιρετικό εργαλείο μάθησης, επικοινωνίας και διασκέδασης αρκεί το παιδί να είναι υποψιασμένο και κατάλληλα προετοιμασμένο για τους κινδύνους που εγκυμονεί!