Σχολικός Εκφοβισμός

«Μαμά, δε με θέλουν για φίλο!»

δε με θελουν για φιλο

Η αρμονική φοίτηση του παιδιού στο σχολείο προϋποθέτει εκτός από τη γνωστική και την κοινωνική του προσαρμογή. Συχνά, ο προαύλιος χώρος μετατρέπεται, για μια ομάδα μαθητών, σε χώρο κοινωνικού αποκλεισμού. «Φύγε, δε σε θέλω για φίλο», «Είσαι άχρηστος και εξ’ αιτίας σου χάνει η ομάδα», «Είσαι ψεύτρα», «Θα μας κολλήσεις με τη χαζομάρα σου», είναι μερικά από τα σχόλια που ηχούν καθημερινά στο αυτί του παιδιού το οποίο περιθωριοποιείται από την ομάδα των συνομηλίκων.

Read More…

Σχολικός Εκφοβισμός: Συμβουλές για γονείς και εκπαιδευτικούς

sxolikos ekfovismos

Ο εκφοβισμός, ως συμπεριφορά, αποτελεί μια μορφή βίας μεταξύ παιδιών ή εφήβων που μπορεί να συμβεί τόσο στο πλαίσιο του σχολείου, όσο και στην ευρύτερη γειτονιά όπου διαμένει το παιδί. Σχετίζεται με την έμφυτη ανάγκη του ατόμου για επιβίωση, η οποία συνδέεται με το αίσθημα του ανταγωνισμού και την προσπάθεια για προβολή. Έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές που οι μαθητές χρησιμοποιούν «ανέντιμες» μεθόδους προκειμένου να διακριθούν στο ανταγωνιστικό σχολικό πλαίσιο.

Read More…

Σχολικός εκφοβισμός: αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

1 σχολικός εκφοβισμός

Η βία μεταξύ των παιδιών δεν είναι κάτι το καινούριο. Ας αναλογιστούμε τις περιπέτειες του «Όλιβερ Τουίστ», για παράδειγμα…Ωστόσο, ο σχολικός εκφοβισμός (bullying) και η θυματοποίηση (victimization) θεωρούνται στις μέρες μας ως ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο δεν αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα μόνο των βιομηχανικών χωρών, αλλά όλων των κοινωνιών και σχολικών θεσμών.

Read More…