Στρες

Πανελλήνιες: 10 τρόποι να μειώσεις το στρες!

panellinies_0

Μια διαφορετική σχολική χρονιά φτάνει σιγά – σιγά στο τέλος της, μετά από ατελείωτες ώρες τηλεκπαίδευσης και μια καθημερινότητα περιορισμένη από την καραντίνα. Σε λίγες ώρες, χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες θα προσέλθουν μουδιασμένοι στα εξεταστικά κέντρα προκειμένου να ξεκινήσει η δοκιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων, όχι μόνο επειδή μετά από καιρό θα ξαναβρεθούν στις σχολικές τάξεις, αλλά και γιατί το γνώριμο στρες των εξετάσεων θα δίνει όπως και κάθε χρόνο το παρόν!

Read More…

Σχολικός Εκφοβισμός: Συμβουλές για γονείς και εκπαιδευτικούς

sxolikos ekfovismos

Ο εκφοβισμός, ως συμπεριφορά, αποτελεί μια μορφή βίας μεταξύ παιδιών ή εφήβων που μπορεί να συμβεί τόσο στο πλαίσιο του σχολείου, όσο και στην ευρύτερη γειτονιά όπου διαμένει το παιδί. Σχετίζεται με την έμφυτη ανάγκη του ατόμου για επιβίωση, η οποία συνδέεται με το αίσθημα του ανταγωνισμού και την προσπάθεια για προβολή. Έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές που οι μαθητές χρησιμοποιούν «ανέντιμες» μεθόδους προκειμένου να διακριθούν στο ανταγωνιστικό σχολικό πλαίσιο.

Read More…

Σχολικός εκφοβισμός: αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

1 σχολικός εκφοβισμός

Η βία μεταξύ των παιδιών δεν είναι κάτι το καινούριο. Ας αναλογιστούμε τις περιπέτειες του «Όλιβερ Τουίστ», για παράδειγμα…Ωστόσο, ο σχολικός εκφοβισμός (bullying) και η θυματοποίηση (victimization) θεωρούνται στις μέρες μας ως ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο δεν αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα μόνο των βιομηχανικών χωρών, αλλά όλων των κοινωνιών και σχολικών θεσμών.

Read More…

Συμβουλές για ντροπαλούς μαθητές!

2 Ντροπαλοί μαθητες

Η συμμετοχή του μαθητή μέσα στην τάξη έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για την απόκτηση καλύτερων βαθμών, αλλά και για τη συνολική γνώση που θα αποκομίσει κατά τη διάρκεια της σχολικής του ζωής. Ωστόσο, για μερικούς μαθητές το να μιλούν μπροστά σε όλη την τάξη ή το να κάνουν μια παρουσίαση μπορεί να προκαλέσει μεγάλο άγχος και φόβο, ειδικά δε όταν νιώθουν ότι υστερούν σε σχέση με τους συμμαθητές τους σε κάποιο γνωστικό αντικείμενο ή στις περιπτώσεις που δεν είναι πολύ καλά διαβασμένοι και προετοιμασμένοι. Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για τους μαθητές εκείνους οι οποίοι σε γενικές γραμμές είναι πιο ντροπαλοί και χαρακτηρίζονται από χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Read More…

Η μετάβαση στο γυμνάσιο: μια νέα πρόκληση

3 Μετάβαση Γυμνάσιο

Μερικά παιδιά αισθάνονται έντονο άγχος και φόβο όταν πηγαίνουν για πρώτη φορά σχολείο ή αρχίζει η νέα σχολική χρονιά μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι γονείς, μέσα στα πλαίσια του ρόλου τους, οφείλουν να βοηθήσουν το παιδί, ώστε να ξεπεράσει τα άγχη και τις φοβίες του σχετικά με το σχολείο, προκειμένου να προσαρμοστεί και να αποδώσει καλύτερα. Όταν, μάλιστα, το παιδί έχει αναπτύξει δεξιότητες που είναι χρήσιμες και απαραίτητες κατά τη μαθησιακή διαδικασία, οι πιθανότητες να παρουσιαστούν προβλήματα στο σχολείο ελαχιστοποιούνται.

Read More…

Πανεπιστήμιο: κάθε αρχή και δύσκολη!

8 πανεπιστημιο
Η μεγάλη στιγμή έφτασε! Όλοι οι κόποι και η σκληρή μελέτη των μαθητικών χρόνων επιτέλους οδήγησαν στην πολυπόθητη είσοδο στο πανεπιστήμιο το οποίο παύει πλέον να είναι απλά ένα όνειρο, αλλά γίνεται πραγματικότητα! Read More…