Τι είναι η Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (ΔΑΔ);

1 Διαχυτη αναπτυξιακη διαταραχη

Οι Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές αποτελούν μια διαγνωστική κατηγορία που αναφέρεται σε πέντε διαταραχές, οι οποίες αναλύονται παρακάτω:

Read More…

Τι είναι οι ειδικές μαθησιακές διαταραχές;

2 Learning-Disable

Οι Ειδικές Μαθησιακές Διαταραχές (ΕΜΔ), είναι οι διαταραχές οι οποίες εκδηλώνονται με σημαντικές ελλείψεις στην εκμάθηση των σχολικών δεξιοτήτων με την παράλληλη αποτυχία ανάπτυξης κάποιας ικανότητας στην κατάλληλη ηλικία. Παρόλο που παρουσιάζονται σε πολύ νεαρή ηλικία, συνήθως δεν αναγνωρίζονται μέχρι το παιδί να φτάσει στη σχολική ηλικία. Επομένως, απαραίτητο κριτήριο προσδιορισμού τους είναι το παιδί να έχει ξεκινήσει τη φοίτησή του στην Α΄ Δημοτικού, να έχει φυσιολογικό δείκτη νοημοσύνης και να μην πάσχει από ψυχικές διαταραχές.

Read More…

Έχει το παιδί μου δυσλεξία;

3 εχει το παιδι μου δυσλεξια τι να κανω

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε γονείς και δασκάλους να λένε ότι «αυτό το παιδί δεν παίρνει τα γράμματα» ή «είναι τεμπέλης και ανοργάνωτος» ή «μα πόσο αδιάφορος μπορεί να είναι για τα μαθήματά του;» Ωστόσο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι κάποια παιδιά δεν συμβαδίζουν στην επίδοση με τους συμμαθητές τους λόγω της ύπαρξης ειδικών μαθησιακών δυσκολιών.

Read More…

Ειδικές μαθησιακές διαταραχές: Έχει το παιδί μου; Αν ναι, τι μπορώ να κάνω;

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε γονείς και δασκάλους να λένε ότι «αυτό το παιδί δεν παίρνει τα γράμματα» ή «είναι τεμπέλης και ανοργάνωτος» ή «μα πόσο αδιάφορος μπορεί να είναι για τα μαθήματά του;» Ωστόσο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι κάποια παιδιά δεν συμβαδίζουν στην επίδοση με τους συμμαθητές τους λόγω της ύπαρξης ειδικών μαθησιακών δυσκολιών. Read More…

Διάσπαση προσοχής και αδυναμία ελέγχου των παρορμήσεων: από τον απρόσεκτο μαθητή ως τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ)

4 ΔΕΠΥ

"Ο γιος μου συνεχώς χαζεύει"
"Στριφογυρίζει διαρκώς στην καρέκλα του, χάνει το μολύβι από τα χέρια του και δεν συγκεντρώνεται με τίποτα στα μαθήματά του"
"Γίνεται ενοχλητικός και θέλει να είναι όλη την ώρα μέσα στα πόδια μας"
"Κάνουμε 3 ώρες να τελειώσουμε μια άσκηση 10 λεπτών"
"Δε με ακούει"
"Είναι έξυπνος, αλλά βαριέται"

Read More…

Παιδί και διαδίκτυο

5 cyberbullying

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει, μεταξύ άλλων, στην εισβολή του διαδικτύου στη ζωή της σύγχρονης οικογένειας. Τόσο οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, όσο και η πλοήγηση στον Κυβερνοχώρο, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του παιδιού, προσφέροντας μια ανεξάντλητη πηγή μάθησης, επικοινωνίας, αλλά και διασκέδασης.

Read More…

Μνήμη και μαθησιακές δυσκολίες

6 Μνημη και μαθησιακα

Η μνήμη αποτελεί μια σπουδαία ικανότητα του ανθρώπου, η οποία είναι συνυφασμένη με την ίδια τη ζωή, καθότι δίχως αυτή θα ήταν αδύνατη τόσο η εκμάθηση νέων πραγμάτων, όσο και η κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλει. Τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες φαίνεται πως αντιμετωπίζουν δυσκολίες τόσο στην οπτική, όσο και στην ακουστική μνήμη. Η αποστήθιση, αλλά και η ανάκληση πληροφοριών βασανίζουν αυτούς τους μαθητές καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μολονότι μελετούν για αρκετές ώρες μαθήματα όπως η ιστορία, η γεωγραφία, τα θρησκευτικά, την επόμενη μέρα στο σχολείο να μην θυμούνται σχεδόν τίποτα.

Read More…

Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας και σχολική τάξη: οδηγίες προς ναυτιλλομένους!

7 ΔΕΠΥ και σχολικη ταξη

Κάθε μαθητής χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση από τον εκπαιδευτικό, καθώς οι ρυθμοί μάθησης και ανάπτυξης διαφέρουν από παιδί σε παιδί. Ειδικά για τους μαθητές που έχουν διαγνωστεί με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας, απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια προκειμένου να μάθουν να συγκεντρώνονται μέσα στη σχολική τάξη, να οργανώνουν καλύτερα τον χρόνο τους, αλλά και να διαχειρίζονται την παρορμητικότητά τους.

Read More…