Διαχείριση στρες

διαχειριση στρες

Δεν υπάρχουν ξεκάθαροι ορισμοί για την έννοια του όρου, καθώς με τη λέξη στρες άλλοι αναφέρονται σε συμπτώματα, άλλοι σε αίτια και άλλοι σε συμπεριφορές. Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί τη μη συγκεκριμένη ανταπόκριση του σώματος σε κάθε απαίτηση για αλλαγή. Του έχει αποδοθεί ο τίτλος του σύγχρονου «επιδημικού φαινομένου» και πως το 50% των προβλημάτων των σύγχρονων ανθρώπων σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με το στρες.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ

1. Εντοπισμός στρεσογόνων παραγόντων.

2. Παρατήρηση του τρόπου αντίδρασής μου στο στρες.

3. Αναγνώριση των αλλαγών που μπορώ να πραγματοποιήσω.

4. Μαθαίνω να λέω όχι. Βάζω τα όριά μου και υπερασπίζομαι τα «θέλω» μου, αφήνοντας στην άκρη τα «πρέπει» των άλλων.

5. Εκφράζω τα συναισθήματά μου τη στιγμή που συμβαίνουν και δε τα καταπιέζω.

6. Γνωσιακή αναδόμηση. Αλλάζω τις αρνητικές μου σκέψεις με άλλες πιο ρεαλιστικές.

7. Προσπαθώ να μην απαιτώ τον έλεγχο όλων των καταστάσεων.

8. Διαφραγματική Αναπνοή. Μπορεί να γίνει γρήγορα και άμεσα από τον καθένα, ενώ γενικά απαιτείται λίγος χρόνος για την εκμάθησή τους. Επιπρόσθετα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά με άλλες στρατηγικές κατά του στρες (π.χ. νοερή απεικόνιση, διαλογισμός).

9. Προοδευτική Μυϊκή Χαλάρωση. Μέσα από τη σύσφιξη και τη χαλάρωση των μυών επιτυγχάνεται η μείωση της έντασης από το στρες.

10. Διαλογισμός. Η χρήση του διαλογισμού κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην αντιμετώπιση του στρες, καθώς η συστηματική εφαρμογή του – τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, κάθε μέρα – συμβάλλει στην ενίσχυση του οργανισμού απέναντι σε μελλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες.

11. EFT. Με την τεχνική αυτή ενεργοποιούμε συγκεκριμένα σημεία του σώματος για να αποκαταστήσουμε τη ροή της ενέργειας και να απαλλαγούμε από τις διαταράξεις που εκδηλώνονται ως αρνητικά και επώδυνα συναισθήματα. Για αυτό και το λέμε και "συναισθηματικό βελονισμό χωρίς βελόνες".

12. Διατροφή. Υπάρχουν διάφορα συστατικά των τροφών που προστατεύουν από το στρες, όπως: οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, το ασβέστιο, το κάλιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός (προϊόντα ολικής άλεσης, μπανάνες, πορτοκάλια, μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι, ξηροί καρποί, μαύρο τσάι)

13. Καλή ενυδάτωση του οργανισμού. Το νερό βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών.

14. Σωματική Άσκηση. 30΄αερόβια άσκηση, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, συμβάλλει στη διάσπαση της προσοχής από τις αρνητικές σκέψεις, στην απελευθέρωση ενδορφινών, αλλά και στη μείωση του αισθήματος της μελαγχολίας και της απογοήτευσης.

15. Αρωματοθεραπεία. Παρόλο που η έρευνα σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις της αρωματοθεραπείας είναι περιορισμένη, τα πρώτα ευρήματα δείχνουν πως μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ικανοποίησης του ατόμου, αλλά και σε μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης – της «ορμόνης του στρες» - στον οργανισμό.

16. Μασάζ σε πρόσωπο και σώμα σε συνδυασμό με την αρωματοθεραπεία και χαλαρωτική μουσική

17. Γέλιο. Όχι μόνο μειώνει τα επίπεδα του στρες, αλλά συμβάλει και στη γενικότερη υγεία του οργανισμού. Επίσης, το γέλιο και το χιούμορ φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά και είναι γνωστό πως η ύπαρξη κοινωνικού υποστηρικτικού δικτύου βοηθάει στη μείωση του στρες

18. Τόνωση των σχέσεων με τους γύρω.

19. Ψυχοθεραπεία. Όταν το στρες αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις, εμφανίζονται κρίσεις πανικού και ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Σκοπός δεν είναι να μην υπάρχουν τα «δύσκολα» στη ζωή μας, αλλά να μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε και να μην στιγματίζουν αυτά όλη μας την πορεία. Αρκεί να παλέψει κανείς ώστε να μην μετατραπούν τα δύσκολα σε «άσχημα και μη αναστρέψιμα».