Ψυχοσωματικά Νοσήματα: Τι συμβαίνει μαζί τους;

headache

Η επίδραση των ψυχολογικών παραγόντων στο σώμα μας, μπορεί να αποβεί καταλυτική επηρεάζοντας την υγεία μας στο σύνολό της. Υπάρχουν, δηλαδή, διάφοροι ψυχολογικοί παράγοντες οι οποίοι προκαλούν σωματικά συμπτώματα, δίχως την ύπαρξη κάποιας βιολογικής νόσου. Παραδείγματος χάριν, τα άτομα με κρίσεις πανικού συχνά υποθέτουν πως ο πόνος στο στήθος, η ταχυκαρδία ή το λαχάνιασμα αποτελούν ένδειξη καρδιαγγειακής νόσου, ενώ στην πραγματικότητα οφείλονται στο έντονο και παρατεταμένο στρες. Μάλιστα, επειδή τα συμπτώματα άγχους συνήθως εμφανίζονται χωρίς το άτομο να συνειδητοποιεί τους στρεσογόνους παράγοντες που τα προκαλούν, φαίνεται δηλαδή σαν να εκδηλώνονται ξαφνικά, ενισχύεται η πεποίθηση ότι προκαλούνται από κάποια σωματική νόσο.

Read More…

Πώς να βοηθήσεις κάποιον με Κρίση Πανικού

κρίσεις πανικού

Το στήθος σου πονάει, η καρδιά σου χτυπάει σαν τρελή, ο λαιμός σου σε πνίγει και δεν μπορείς να ανασάνεις. Θέλεις να ηρεμήσεις, αλλά δεν μπορείς. Φοβάσαι ότι χάνεις το μυαλό σου ή ότι παθαίνεις έμφραγμα. Πρόκειται, όμως, για κρίση πανικού η οποία σε έχει καταβάλλει και τα λεπτά φαίνονται αιώνας.

Read More…

Αντιμετωπίζοντας τις κρίσεις πανικού

116669292_10221473222192910_8280154006661099618_n

Η κρίση πανικού αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες διαταραχές άγχους. Εκδηλώνεται αιφνίδια και κατά τη διάρκειά της το άτομο βιώνει μια σειρά επώδυνων σωματικών, ψυχικών και διανοητικών συμπτωμάτων. Οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς στις κρίσεις πανικού, ενώ η συνήθης ηλικία εμφάνισης της διαταραχής είναι τα 25 με 45 έτη.

Read More…

Οι καλοκαιρινές διακοπές τελείωσαν! Πώς να επανέλθεις ομαλά σε 5 βήματα...

Pasted Graphic

Τη στιγμή που κλείνεις την πόρτα του σπιτιού πίσω σου συνειδητοποιείς ότι αυτό ήταν. Επιστροφή! Διακοπές τέλος!Κάθε χρόνο αναμένουμε πώς και πώς τις καλοκαιρινές διακοπές ως το "μεγάλο γεγονός" που θα μας βγάλει από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, ως την ανάπαυλα από τα "πυρά" των υποχρεώσεων, ως τη "μικρή όαση" που θα μας χαρίσει ανακούφιση από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο σπίτι και την εργασία κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Γρήγορα όμως... να ’μαστε και πάλι μπροστά στην είσοδο του σπιτιού μας, να αντικρίζουμε το βουνό της αλληλογραφίας και των λογαριασμών, φορτωμένες τσάντες, τσαντάκια, φουσκωτά, βατραχοπέδιλα… Και τώρα;;;

Read More…

Γιορτές: Μέρες ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης ή παράγοντας στρες;

πειτε οχι στη μελαγχολια των γιορτων

Αναμφίβολα, η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χρωματίζεται από ένα κλίμα αγάπης, ευτυχίας και χαράς. Τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι ή έτσι θέλουμε να πιστεύουμε. Δυστυχώς, όμως, για πολλούς ανθρώπους οι γιορτές των Χριστουγέννων χαρακτηρίζονται από ένα αίσθημα κατάθλιψης και στρες.

Read More…

Το Στρες των Καλοκαιρινών Διακοπών

?? ????? ??? ?????? ιρινων διακοπων

Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν όχι μόνο μια ευκαιρία για απόδραση από την πόλη, αλλά και από την ίδια την καθημερινότητα και τη ρουτίνα. Έτσι, κατά κύριο λόγω είναι συνδεδεμένες με την ξεγνοιασιά, την ξεκούραση και τη διασκέδαση. Οι υποχρεώσεις αλλάζουν, οι αυστηροί κανόνες καταργούνται και τίθενται νέες προτεραιότητες. Ωστόσο, οι καταστάσεις αυτές για κάποιους αποτελούν ευχάριστες αλλαγές, ενώ για κάποιους άλλους πηγή στρες!

Read More…

Το Στρες των Εξετάσεων: Τρόποι Διαχείρισης

το στρες των εξετάσεων. Τρόποι διαχειρισης

Η περίοδος των εξετάσεων έφτασε και το στρες, τουλάχιστον μιας μεγάλης μερίδας των μαθητών, είναι πραγματικότητα! Σκέψεις για τυχόν μη επαρκή προετοιμασία, ενδεχόμενη αποτυχία και προσωπική ανεπάρκεια αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό!

Read More…

Στρες και Τρόποι Διαχείρισης

tropoi diaxeirisis

Τι είναι το Στρες;
Δεν υπάρχουν ξεκάθαροι ορισμοί για την έννοια του όρου, καθώς με τη λέξη στρες άλλοι αναφέρονται σε
συμπτώματα, άλλοι σε αίτια και άλλοι σε συμπεριφορές. Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι το στρες αποτελεί τη μη συγκεκριμένη ανταπόκριση του σώματος σε κάθε απαίτηση για αλλαγή. Άλλωστε, δεν του έχει αποδοθεί τυχαία ο τίτλος του σύγχρονου «επιδημικού φαινομένου» καθώς φαίνεται πως το 50% των προβλημάτων των σύγχρονων ανθρώπων σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με το στρες.

Read More…

Στρες και κοινωνική αστάθεια: Παράγοντες κινδύνου για τη σωματική και ψυχική υγεία

koinoniki astatheia

Το στρες αποτελεί μια από τις συχνότερα αναφερόμενες έννοιες όχι μόνο στη σύγχρονη παθολογία αλλά και στην ανθρώπινη ζωή. Πρόκειται για τη μη συγκεκριμένη ανταπόκριση του σώματος σε κάθε απαίτηση για αλλαγή. Είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μεταξύ του ατόμου και του περιβάλλοντός του, γεγονός που είτε μέσω της υπερδιέγερσης, είτε της υποδιέγερσης οδηγεί σε ψυχολογική και σωματική ένταση.

Read More…

Πως να ξεκινήσεις τη μέρα σου με μια μεγάλη δόση Χαλάρωσης!

xalarosi

Το ξυπνητήρι ξεκινάει για μια ακόμη φορά να χτυπά σαν τρελό και εσύ με μισάνοιχτα μάτια προσπαθείς μάταια να εντοπίσεις το μαγικό κουμπί που θα ανακουφίσει τα αυτιά σου από τον βασανιστικό ήχο. Μέχρι καλά καλά να το καταλάβεις πρέπει να ξυπνήσεις και να ντύσεις τα παιδιά, να ετοιμάσεις το πρωινό, να κατηγοριοποιήσεις τους προς πληρωμή λογαριασμούς, να οργανώσεις τη λίστα για τα ψώνια, να…να…να…

Read More…

Παιδί και Στρες: Οι Κυριότερες Πηγές Στρες στα Παιδιά

paidi k stress

Είναι γενικά αποδεκτό ότι σε μια εποχή όπου οι αλλαγές είναι ραγδαίες, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, τα επίπεδα του στρες ολοένα και αυξάνουν. Δυστυχώς, από μια τέτοια κατάσταση δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστα και τα παιδιά, τα οποία φαίνεται να αποτελούν μία ομάδα ιδιαίτερα ευπαθή και ευαίσθητη στο να εμφανίσει τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες.

Read More…

Το Στρες της Οικονομικής Κρίσης μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε Αυτοκτονία!

κρισης και αυτοκτονια

Στις μέρες μας η οικονομική κρίση αποτελεί το μόνιμο θέμα συζήτησης και όχι μόνο, καθώς το στρες που δημιουργείται λόγω αυτής ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση των προβλημάτων ψυχικής αλλά και σωματικής υγείας. Επιπρόσθετα, η οικονομική ανασφάλεια φαίνεται να ενοχοποιείται για την αύξηση των αυτοκτονιών σε χώρες που πλήττονται από κοινωνικές ανατροπές, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ελλάδα.

Read More…

Μειώνοντας το Στρες των Εκλογών

Είναι γεγονός πως ανεξάρτητα με το ποια παράταξη υποστηρίζει ο κάθε πολίτης, οι εκλογές αυξάνουν τα επίπεδα του στρες τόσο των υποψηφίων όσο και των υποστηρικτών τους. Καθώς η πολυπόθητη ημέρα της κάλπης πλησιάζει, όλο και περισσότεροι Έλληνες παρακολουθούν με αγωνία τις διάφορες πολιτικές εκπομπές, επισκέπτονται τις ιστοσελίδες της εκάστοτε παράταξης της περιοχής τους και παρευρίσκονται σε πολιτικές εκδηλώσεις και ομιλίες.

Read More…

Εργασιακό στρες: Όταν η δουλειά αρχίζει να μοιάζει με δουλεία!

εργασιακο στρες

Η εργασία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ανθρώπινης κοινωνικής δραστηριότητας, όχι μόνο γιατί εξασφαλίζει τα απαραίτητα προς το ζην, αλλά και γιατί συνδέεται με το αίσθημα της δημιουργικότητας και της παραγωγικότητας. Μάλιστα, η ικανοποίηση από την εργασία φαίνεται να συνδέεται σε μεγάλο βαθμό τόσο με τη σωματική όσο και με την ψυχική υγεία του ατόμου.

Read More…

Εκπαίδευση και Οικονομική Κρίση: Χρήσιμες Συμβουλές για τους Γονείς

oikonomiki krisi

Στις μέρες μας η οικονομική κρίση αποτελεί το μόνιμο θέμα συζήτησης και όχι μόνο, καθώς το στρες που δημιουργείται λόγω αυτής ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση των προβλημάτων ψυχικής αλλά και σωματικής υγείας. Η απώλεια εργασίας, n συνεχής μείωση του εισοδήματος καθώς και τα όλο και αυξανόμενα «χαράτσια» συνεπάγονται ανασφάλεια, άγχος και εντάσεις τόσο στις σχέσεις μεταξύ των ενηλίκων, όσο και μεταξύ γονέα-παιδιού.

Read More…

Διαχείριση στρες

διαχειριση στρες

Δεν υπάρχουν ξεκάθαροι ορισμοί για την έννοια του όρου, καθώς με τη λέξη στρες άλλοι αναφέρονται σε συμπτώματα, άλλοι σε αίτια και άλλοι σε συμπεριφορές. Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί τη μη συγκεκριμένη ανταπόκριση του σώματος σε κάθε απαίτηση για αλλαγή. Του έχει αποδοθεί ο τίτλος του σύγχρονου «επιδημικού φαινομένου» και πως το 50% των προβλημάτων των σύγχρονων ανθρώπων σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με το στρες.

Read More…

Στρες και Τρόπος Ζωής: Παράγοντες κινδύνου για τη σωματική και ψυχική υγεία

Το στρες αποτελεί μια από τις συχνότερα αναφερόμενες έννοιες όχι μόνο στη σύγχρονη παθολογία αλλά και στην ανθρώπινη ζωή. Πρόκειται για τη μη συγκεκριμένη ανταπόκριση του σώματος σε κάθε απαίτηση για αλλαγή. Είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μεταξύ του ατόμου και του περιβάλλοντός του, γεγονός που είτε μέσω της υπερδιέγερσης, είτε της υποδιέγερσης οδηγεί σε ψυχολογική και σωματική ένταση. Έτσι, λοιπόν, όταν το άτομο αισθάνεται αδυναμία να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του περιβάλλοντός του, βασιζόμενο στις προσωπικές του ικανότητες και δεξιότητες, βιώνει το λεγόμενο στρες.

Read More…

Κάπνισμα: Πώς Κόβεται το Τσιγάρο;

Η Ελλάδα για άλλη μια φορά «σβήνει» το τσιγάρο προκαλώντας πονοκέφαλο σε χιλιάδες φανατικούς και μη καπνιστές οι οποίοι δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς αυτό!

Read More…

Εξετάσεις: Διαχείριση του Άγχους και Τρόποι Αποτελεσματικής Μελέτης

adad


Η περίοδος των εξετάσεων έφτασε και το άγχος ενός μεγάλου ποσοστού μαθητών είναι πραγματικότητα. Βασικό αίτιο αυτού αποτελεί ο φόβος του μαθητή μήπως και «αποτύχει», απογοητεύοντας έτσι όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και τα σημαντικά για αυτόν πρόσωπα, όπως είναι δηλαδή τα μέλη της οικογένειάς του, οι φίλοι του, οι καθηγητές του.

Read More…

10 Βήματα για τη Διαχείριση του Θυμού

διαχειριση θυμου

Έχεις πιάσει ποτέ τον εαυτό σου να βγάζει καπνούς ενώ είσαι ακινητοποιημένη στην κίνηση; Έχεις νιώσει την πίεσή σου να χτυπάει κόκκινο όταν το μικρό σου αρνείται πεισματικά να συνεργαστεί και να εφαρμόσει τα όσα του λες; Έχεις βγει ποτέ εκτός εαυτού γιατί ο σύντροφός σου δεν μπορεί να σε καταλάβει; Τότε, μάλλον, ξέρεις πολύ καλά τι σημαίνει θυμός!

Read More…

10 Βήματα για να νικήσετε τις Κρίσεις Πανικού

10 bimata

"Η καρδιά μου πάει να σπάσει", "Είμαι στα πρόθυρα καρδιακής προσβολής", "Νομίζω ότι θα πεθάνω", "Χάνω το μυαλό μου! Θα τρελαθώ!" …είναι μερικές μόνο από τις μαρτυρίες ατόμων που έχουν βιώσει μια κρίση πανικού.
Τι Είναι η Κρίση Πανικού;

Read More…