Μειώνοντας το Στρες των Εκλογών

Είναι γεγονός πως ανεξάρτητα με το ποια παράταξη υποστηρίζει ο κάθε πολίτης, οι εκλογές αυξάνουν τα επίπεδα του στρες τόσο των υποψηφίων όσο και των υποστηρικτών τους. Καθώς η πολυπόθητη ημέρα της κάλπης πλησιάζει, όλο και περισσότεροι Έλληνες παρακολουθούν με αγωνία τις διάφορες πολιτικές εκπομπές, επισκέπτονται τις ιστοσελίδες της εκάστοτε παράταξης της περιοχής τους και παρευρίσκονται σε πολιτικές εκδηλώσεις και ομιλίες.

Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θεωρεί ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά για τη χώρα μας και πως επιθυμεί μια θετική αλλαγή - ανεξάρτητα από το πια πλευρά θα την πραγματοποιήσει – ωστόσο ο καθένας από μας δεν παύει να υποστηρίζει συγκεκριμένους συνδυασμούς και να νιώθει το στρες να αυξάνει μπροστά στην ιδέα μιας ενδεχόμενης νίκης του αντίπαλου συνδυασμού. Άμεση απόρροια αυτού, είναι οι διαμάχες με φίλους και συναδέλφους και κατ’ επέκταση εντονότερο εσωτερικευμένο στρες.

Παρ’ όλα αυτά, ένα είναι το σίγουρο: σε κάθε δήμο ένας και μόνο συνδυασμός θα βγει νικητής! Πώς μπορούν, λοιπόν, τόσο οι υποψήφιοι όσο και οι ψηφοφόροι τους να διαχειριστούν το στρες που βιώνουν;

1. Θέστε όρια στο βομβαρδισμό από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Εν όψει των εκλογών τόσο ο Τύπος όσο και η Τηλεόραση αφιερώνουν πολύ χώρο και χρόνο στα «όσα έγιναν, δεν έγιναν, θα έπρεπε να είχαν γίνει και θα γίνουν». Αν και αρχικά αυτό είναι ενδιαφέρον, έπειτα από λίγο μπορεί να καταλήξει εξαντλητικό και ψυχοφθόρο. Σε αυτή την περίπτωση, στρέψτε το ενδιαφέρον σας και σε άλλες ενασχολήσεις. Δοκιμάστε για π.χ. μια βραδινή βόλτα ή βάλτε λίγη άσκηση στη ζωή σας.
2. Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας! Εάν νιώθετε ότι «η φωνή σας δεν ακούγεται» τολμήστε να συμμετάσχετε ενεργά στις εκλογές, είτε προσφέροντας έμπρακτα την υποστήριξή σας στον συνδυασμό της προτίμησής σας είτε ενισχύοντας με την παρουσία σας κάποιον σκοπό που πραγματικά είναι σημαντικός για εσάς και που νιώθετε ότι αξίζει τον κόπο. Με τον τρόπο αυτό, θα μειώσετε το άγχος που βιώνετε σχετικά με την τελική έκβαση των γεγονότων, καθώς θα αποκτήσετε ένα αίσθημα ελέγχου πάνω στην τρέχουσα κατάσταση.
3. Δείτε τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνιά. Εάν νιώθετε πως ο συνδυασμός της προτίμησής σας χάνει έδαφος και πως αυτό σας στρεσάρει, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε έστω και σε μια θετική αλλαγή που πιστεύετε ότι μπορεί να επιφέρει η αντίπαλη πλευρά, καθώς και στα σημεία εκείνα του προεκλογικού της προγράμματος με τα οποία πιστεύετε ότι μπορείτε να συμβαδίσετε ιδεολογικά.
4. Αποφύγετε τις συγκρούσεις. Συχνά, η προεκλογική περίοδος διχάζει φίλους και συγγενείς. Δεν είναι σπάνιο, κατά τη διάρκεια μιας πολιτικής συζήτησης, οι τόνοι να ανεβαίνουν και η ευγένεια να μένει στην άκρη καθώς κανείς δεν ανέχεται προσβολές για τον υποψήφιο που υποστηρίζει. Προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας ώστε οι πολιτικές συζητήσεις να μην καταλήξουν πηγή εχθρότητας και πικρίας, αλλά δημιουργικού διαλόγου ικανού να δώσει λύσεις αλλά ταυτόχρονα και να διαφυλάξει την ψυχική σας ηρεμία.
5. Επιλέξτε την κατάλληλη τεχνική χαλάρωσης. Ειδικά εάν είστε υποψήφιος σε κάποιον συνδυασμό το στρες και η ένταση θα έχουν γίνει μέχρι τώρα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σας. Προστατέψτε τον εαυτό σας, ώστε το στρες που βιώνετε αυτή την περίοδο να μην εξελιχθεί σε χρόνιο στρες, μέσω τεχνικών χαλάρωσης (π.χ. αναπνοές, διαλογισμός, προοδευτική μυϊκή χαλάρωση) αλλά και ανάπτυξης ενός υποστηρικτικού κοινωνικού δικτύου.

Αναμφισβήτητα, η προεκλογική περίοδος αποτελεί έναν έντονα στρεσογόνο παράγοντα ικανό να διαταράξει τις ισορροπίες αλλά και να κλονίσει την ψυχική ηρεμία και αρμονία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα μπορούσε να έχει απομακρύνοντας το άτομο από την επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου.
Το στρες είναι στρες ανεξάρτητα από τον παράγοντα που το πυροδοτεί και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα! Συχνά, η βοήθεια από έναν ειδικό αποβαίνει ιδιαίτερα ανακουφιστική!