Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, από τον Δεκέμβριο του 2019 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, έχουν οδηγήσει σε ένα 2ο lockdown με αποτέλεσμα να έχουν δοθεί οδηγίες από το κράτος για περιορισμό των κοινωνικών επαφών, αποφυγή των πολυμελών συναθροίσεων και παραμονή στο σπίτι για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.
Ο άνθρωπος έχει την τάση να αγγίζει το πρόσωπό του εκατοντάδες φορές μέσα στην ημέρα. Κυρίως, παρατηρείται η τάση να αγγίζουμε το πιγούνι, τη μύτη και τα μάτια μας, καθώς και την περιοχή γύρω από το στόμα. Φαίνεται, μάλιστα, πως το μέσο άτομο αγγίζει το πρόσωπό του περίπου 16-23 φορές την ώρα και τις περισσότερες από αυτές χωρίς να το αντιλαμβάνεται καν.
Η Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες χώρες του κόσμου από τον Δεκέμβριο του 2019, βρίσκεται εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, με αποτέλεσμα να έχουν δοθεί οδηγίες από το κράτος για περιορισμό των κοινωνικών επαφών, αποφυγή των πολυμελών συναθροίσεων και παραμονή στο σπίτι για τουλάχιστον 14 ημέρες. Τα μέτρα αυτά κρίνονται απαραίτητα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, αλλά και για την αποσυμφόρηση του υγειονομικού συστήματος από τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό.
Read More…Μετά τη μεγαλούπολη Βουχάν της Κίνας όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός, η ζωή όλων μας σταδιακά αλλάζει και ο φόβος απέναντι στο αβέβαιο έχει αρχίσει να επιδρά ίσως και πιο αρνητικά από το φόβο για τη νόσο αυτή καθ’ αυτή.
Το στρες αποτελεί μια από τις συχνότερα αναφερόμενες έννοιες όχι μόνο στη σύγχρονη παθολογία αλλά και στην ανθρώπινη ζωή. Πρόκειται για τη μη συγκεκριμένη ανταπόκριση του σώματος σε κάθε απαίτηση για αλλαγή. Είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μεταξύ του ατόμου και του περιβάλλοντός του, γεγονός που είτε μέσω της υπερδιέγερσης, είτε της υποδιέγερσης οδηγεί σε ψυχολογική και σωματική ένταση.
Read More…Στις μέρες μας η οικονομική κρίση αποτελεί το μόνιμο θέμα συζήτησης και όχι μόνο, καθώς το στρες που δημιουργείται λόγω αυτής ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση των προβλημάτων ψυχικής αλλά και σωματικής υγείας. Επιπρόσθετα, η οικονομική ανασφάλεια φαίνεται να ενοχοποιείται για την αύξηση των αυτοκτονιών σε χώρες που πλήττονται από κοινωνικές ανατροπές, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ελλάδα.
Read More…Στις μέρες μας η οικονομική κρίση αποτελεί το μόνιμο θέμα συζήτησης και όχι μόνο, καθώς το στρες που δημιουργείται λόγω αυτής ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση των προβλημάτων ψυχικής αλλά και σωματικής υγείας. Η απώλεια εργασίας, n συνεχής μείωση του εισοδήματος καθώς και τα όλο και αυξανόμενα «χαράτσια» συνεπάγονται ανασφάλεια, άγχος και εντάσεις τόσο στις σχέσεις μεταξύ των ενηλίκων, όσο και μεταξύ γονέα-παιδιού.
Read More…