Διπολική Διαταραχή: Συμπτώματα Αίτια και Αντιμετώπιση

bipolar

Η Διπολική Διαταραχή ή αλλιώς γνωστή ως Μανιοκατάθλιψη, είναι μια ψυχική νόσος που χαρακτηρίζεται από έντονες και επαναλαμβανόμενες μεταπτώσεις στο συναίσθημα, τη σκέψη και τη συμπεριφορά του ατόμου που πάσχει από αυτήν. Περίπου 1-2% του πληθυσμού μπορεί να εμφανίσει διπολική διαταραχή, ποσοστό το οποίο αυξάνεται στο 4-5% εάν συμπεριληφθούν άτομα με λιγότερο σοβαρά ή συχνά συμπτώματα.

Read More…

Χριστούγεννα με Covid-19: Πώς να κάνεις τις μέρες των εορτών ευχάριστες

Christmas with covid

Τα Χριστούγεννα, συνήθως, αποτελούν μέρες χαράς και αγάπης, όπου συγγενείς και φίλοι μοιράζονται κοινές στιγμές, μέσα σε μια ζεστή, εορταστική ατμόσφαιρα, η οποία λειτουργεί ως τονωτικό διάλλειμα από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι καθώς για πολλούς ανθρώπους οι γιορτές των Χριστουγέννων χαρακτηρίζονται από ένα αίσθημα κατάθλιψης και στρες.

Read More…

Πως να βοηθήσεις κάποιον με κατάθλιψη

καταθλιψη

Υπάρχουν στιγμές που ο καθένας από εμάς μπορεί να νιώσει θλιμμένος ή με έλλειψη ενέργειας και αισιόδοξης διάθεσης και αυτό είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, εάν το καταθλιπτικό συναίσθημα αρχίσει να αποτελεί μια μόνιμη κατάσταση ή να επενεργεί αρνητικά στην καθημερινή ζωή, τότε αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι κατάθλιψης στα πλαίσια συναισθηματικής διαταραχής και τότε χρειάζεται βοήθεια από ειδικό.

Read More…

Πώς να βοηθήσεις κάποιον με Κρίση Πανικού

κρίσεις πανικού

Το στήθος σου πονάει, η καρδιά σου χτυπάει σαν τρελή, ο λαιμός σου σε πνίγει και δεν μπορείς να ανασάνεις. Θέλεις να ηρεμήσεις, αλλά δεν μπορείς. Φοβάσαι ότι χάνεις το μυαλό σου ή ότι παθαίνεις έμφραγμα. Πρόκειται, όμως, για κρίση πανικού η οποία σε έχει καταβάλλει και τα λεπτά φαίνονται αιώνας.

Read More…

Tips για την Ψυχική Υγεία στην Καραντίνα: Τι να προσέχεις!

καραντινα

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, από τον Δεκέμβριο του 2019 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, έχουν οδηγήσει σε ένα 2ο lockdown με αποτέλεσμα να έχουν δοθεί οδηγίες από το κράτος για περιορισμό των κοινωνικών επαφών, αποφυγή των πολυμελών συναθροίσεων και παραμονή στο σπίτι για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

Read More…

Η ημέρα μικραίνει. Ποιους επηρεάζει

sadsadsa

Το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά και μαζί με αυτό τα πρωτοβρόχια, τα συννεφιασμένα πρωινά, οι κρύες μέρες δίχως ήλιο, σκηνικό κατάλληλο για να αποτυπωθεί γλαφυρά στα πρόσωπά μας η μελαγχολία της εποχής..

Read More…

Αντιμετωπίζοντας τις κρίσεις πανικού

116669292_10221473222192910_8280154006661099618_n

Η κρίση πανικού αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες διαταραχές άγχους. Εκδηλώνεται αιφνίδια και κατά τη διάρκειά της το άτομο βιώνει μια σειρά επώδυνων σωματικών, ψυχικών και διανοητικών συμπτωμάτων. Οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς στις κρίσεις πανικού, ενώ η συνήθης ηλικία εμφάνισης της διαταραχής είναι τα 25 με 45 έτη.

Read More…

Κορονοϊός: Πώς να μην αγγίζεις το πρόσωπό σου!

stop-touching-your-face

Ο άνθρωπος έχει την τάση να αγγίζει το πρόσωπό του εκατοντάδες φορές μέσα στην ημέρα. Κυρίως, παρατηρείται η τάση να αγγίζουμε το πιγούνι, τη μύτη και τα μάτια μας, καθώς και την περιοχή γύρω από το στόμα. Φαίνεται, μάλιστα, πως το μέσο άτομο αγγίζει το πρόσωπό του περίπου 16-23 φορές την ώρα και τις περισσότερες από αυτές χωρίς να το αντιλαμβάνεται καν.

Read More…

Κορονοϊός και «Μένουμε Σπίτι»: Πώς να Διαχειριστώ το Στρες

stressed-at home

Η Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες χώρες του κόσμου από τον Δεκέμβριο του 2019, βρίσκεται εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, με αποτέλεσμα να έχουν δοθεί οδηγίες από το κράτος για περιορισμό των κοινωνικών επαφών, αποφυγή των πολυμελών συναθροίσεων και παραμονή στο σπίτι για τουλάχιστον 14 ημέρες. Τα μέτρα αυτά κρίνονται απαραίτητα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, αλλά και για την αποσυμφόρηση του υγειονομικού συστήματος από τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Read More…

Ψυχολογία και Κορονοϊός

coronovirus

Μετά τη μεγαλούπολη Βουχάν της Κίνας όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός, η ζωή όλων μας σταδιακά αλλάζει και ο φόβος απέναντι στο αβέβαιο έχει αρχίσει να επιδρά ίσως και πιο αρνητικά από το φόβο για τη νόσο αυτή καθ’ αυτή.

Read More…