Πώς να Θωρακίσεις τη Διάθεση των Φίλων σου που Νιώθουν Μοναξιά τις Γιορτές

lonelines3s

Οι γιορτές θεωρούνται μια περίοδος αγαλλίασης και ευτυχίας, όπου κυριαρχούν μυρωδιές από λαχταριστές ζύμες και η λάμψη από τα πολύχρωμα λαμπιόνια του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους οι γιορτές συνδέονται με ένα έντονο αίσθημα μοναξιάς και αποξένωσης, είτε είναι πραγματικά μόνοι τους, είτε περιστοιχίζονται από άτομα στα οποία δε βρίσκουν ιδιαίτερο νόημα.

Read More…

Η «Μελαγχολία» της Επιστροφής από τις Καλοκαιρινές Διακοπές: Τι Μπορείς να κάνεις για να την Ξεπεράσεις!

Vacations melancholy

Οι καλοκαιρινές διακοπές μόλις τελείωσαν κι εσύ μαζί με τις βαλίτσες, τις τσάντες - τσαντάκια, τα φουσκωτά και τα υπόλοιπα αξεσουάρ παραλίας, κουβαλάς και το βάρος της επιστροφής στην ρουτίνα της καθημερινότητας.

Read More…

Η Κατάθλιψη δεν πάει Διακοπές!

depression christmas

Τα Χριστούγεννα, συνήθως, χρωματίζονται από ένα κλίμα ευτυχίας και ευεξίας, όπου συγγενείς και φίλοι μοιράζονται κοινές στιγμές, μέσα σε μια ζεστή, εορταστική ατμόσφαιρα, η οποία λειτουργεί ως τονωτικό διάλλειμα από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι, καθώς για πολλούς ανθρώπους οι γιορτές των Χριστουγέννων χαρακτηρίζονται από ένα αίσθημα κατάθλιψης και στρες.

Read More…

Ψυχοσωματικά Νοσήματα: Τι συμβαίνει μαζί τους;

headache

Η επίδραση των ψυχολογικών παραγόντων στο σώμα μας, μπορεί να αποβεί καταλυτική επηρεάζοντας την υγεία μας στο σύνολό της. Υπάρχουν, δηλαδή, διάφοροι ψυχολογικοί παράγοντες οι οποίοι προκαλούν σωματικά συμπτώματα, δίχως την ύπαρξη κάποιας βιολογικής νόσου. Παραδείγματος χάριν, τα άτομα με κρίσεις πανικού συχνά υποθέτουν πως ο πόνος στο στήθος, η ταχυκαρδία ή το λαχάνιασμα αποτελούν ένδειξη καρδιαγγειακής νόσου, ενώ στην πραγματικότητα οφείλονται στο έντονο και παρατεταμένο στρες. Μάλιστα, επειδή τα συμπτώματα άγχους συνήθως εμφανίζονται χωρίς το άτομο να συνειδητοποιεί τους στρεσογόνους παράγοντες που τα προκαλούν, φαίνεται δηλαδή σαν να εκδηλώνονται ξαφνικά, ενισχύεται η πεποίθηση ότι προκαλούνται από κάποια σωματική νόσο.

Read More…

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τη Διπολική Διαταραχή!

bipolar22

Τι είναι η Διπολική Διαταραχή:

Η Διπολική Διαταραχή χαρακτηρίζεται από εναλλαγή επεισοδίων μανίας και κατάθλιψης. Η συμπεριφορά του ατόμου, η εργασία και οι διαπροσωπικές του σχέσεις διαταράσσονται από τις αλλαγές στα επίπεδα της ενέργειάς του, στην ικανότητα συγκέντρωσης και στην ποιότητα του ύπνου. Μεταξύ των επεισοδίων μπορεί να υπάρξουν περίοδοι όπου το συναίσθημα σταθεροποιείται, κυρίως όταν το άτομο τελεί υπό φαρμακευτική αγωγή.

Read More…

Γιατί νιώθω θλίψη ενώ όλα πηγαίνουν καλά;

θλιψη

Η θλίψη αποτελεί ένα φυσιολογικό συναίσθημα το οποίο συνήθως εμφανίζεται μετά τη βίωση μιας απώλειας. Ωστόσο, είναι φορές που σε κατακλύζει ακόμα και όταν όλα πηγαίνουν καλά.

Read More…

Τι είναι η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή

stress1234

Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή (ΓΑΔ) εμφανίζεται στο 5%-6% περίπου του πληθυσμού και είναι συχνότερη στις γυναίκες. Ο μέσος όρος εμφάνισής της είναι γύρω στα 30 έτη, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και κατά την παιδική ηλικία.

Read More…

Διπολική Διαταραχή: Συμπτώματα Αίτια και Αντιμετώπιση

bipolar

Η Διπολική Διαταραχή ή αλλιώς γνωστή ως Μανιοκατάθλιψη, είναι μια ψυχική νόσος που χαρακτηρίζεται από έντονες και επαναλαμβανόμενες μεταπτώσεις στο συναίσθημα, τη σκέψη και τη συμπεριφορά του ατόμου που πάσχει από αυτήν. Περίπου 1-2% του πληθυσμού μπορεί να εμφανίσει διπολική διαταραχή, ποσοστό το οποίο αυξάνεται στο 4-5% εάν συμπεριληφθούν άτομα με λιγότερο σοβαρά ή συχνά συμπτώματα.

Read More…

Χριστούγεννα με Covid-19: Πώς να κάνεις τις μέρες των εορτών ευχάριστες

Christmas with covid

Τα Χριστούγεννα, συνήθως, αποτελούν μέρες χαράς και αγάπης, όπου συγγενείς και φίλοι μοιράζονται κοινές στιγμές, μέσα σε μια ζεστή, εορταστική ατμόσφαιρα, η οποία λειτουργεί ως τονωτικό διάλλειμα από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι καθώς για πολλούς ανθρώπους οι γιορτές των Χριστουγέννων χαρακτηρίζονται από ένα αίσθημα κατάθλιψης και στρες.

Read More…

Πως να βοηθήσεις κάποιον με κατάθλιψη

καταθλιψη

Υπάρχουν στιγμές που ο καθένας από εμάς μπορεί να νιώσει θλιμμένος ή με έλλειψη ενέργειας και αισιόδοξης διάθεσης και αυτό είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, εάν το καταθλιπτικό συναίσθημα αρχίσει να αποτελεί μια μόνιμη κατάσταση ή να επενεργεί αρνητικά στην καθημερινή ζωή, τότε αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι κατάθλιψης στα πλαίσια συναισθηματικής διαταραχής και τότε χρειάζεται βοήθεια από ειδικό.

Read More…