Η θλίψη αποτελεί ένα φυσιολογικό συναίσθημα το οποίο συνήθως εμφανίζεται μετά τη βίωση μιας απώλειας. Ωστόσο, είναι φορές που σε κατακλύζει ακόμα και όταν όλα πηγαίνουν καλά.
Τι μπορεί να συμβαίνει:
1. Εστιάζεις στο αρνητικό. Είναι πιθανό πως τείνεις να εντοπίζεις το τι πηγαίνει στραβά στο καθετί και να επισημαίνεις το λάθος τόσο στους άλλους, όσο και στον ίδιο σου τον εαυτό.
2. Θεωρείς τα θετικά δεδομένα. Όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά, αντί να δείχνεις ευγνωμοσύνη και να επιβραβεύεις τον εαυτό σου, εσύ τα εκλαμβάνεις ως αυτονόητα και τα προσπερνάς.
3. Φοβάσαι την αλλαγή. Παρόλο που μπορεί να αντιλαμβάνεσαι πως η ζωή σου δεν είναι έτσι όπως θα ήθελες να είναι, αγχώνεσαι υπερβολικά μπροστά στην αλλαγή, με αποτέλεσμα να βιώνεις τα ίδια δυσλειτουργικά μοτίβα που ενισχύουν το αίσθημα του ανικανοποίητου.
4. Προσπαθείς να ελέγχεις τα πάντα. Ο έλεγχος μπορεί να αποτελεί ένα βασικό στοιχείο προκειμένου να νιώθεις ασφαλής, αλλά όταν πέφτεις στη παγίδα του να προσπαθείς να ελέγξεις τα πάντα, τότε η θλίψη, το άγχος και ο πανικός κάνουν δυναμικά την εμφάνισή τους!
5. Χάνεις το παρόν. Το μυαλό σου είτε είναι εγκλωβισμένο σε λάθη του παρελθόντος, είτε τρέχει στο μέλλον, το οποίο το αντιλαμβάνεται ως κάτι επικίνδυνο και δυσοίωνο. Όσο αναμασάς το παρελθόν ή περιμένεις να βρεις την ευτυχία σε κάποια στιγμή στο μέλλον, τότε θα βιώνεις ένα δυστυχισμένο παρόν…
6. Μετράς την αξία της ζωής βάσει των υλικών αγαθών. Εάν κάνεις αυτοσκοπό το πως θα αποκτήσεις αυτό που έχουν οι άλλοι, όχι μόνο θα χάνεις τη χαρά της ζωής, αλλά θα μετράς την αξία της βάσει των οικονομικών σου απολαβών!
7. Είσαι επικριτικός με τον εαυτό σου. Έχεις μια αρνητική φωνή μέσα σου που διαρκώς καταδικάζει το οτιδήποτε κάνεις με αποτέλεσμα να νιώθεις πάντα ανεπαρκής και μη ικανός.
8. Δυσκολεύεσαι να αναλάβεις τις ευθύνες σου. Τείνεις να κατηγορείς τους γύρω σου για οτιδήποτε δεν πηγαίνει καλά στη δική σου ζωή, αντί να αναλαμβάνεις το μερίδιο ευθύνης που σου αναλογεί, προκειμένου να διορθώσεις την κατάσταση
9. Είσαι άκαμπτος στην επικοινωνία σου με τους άλλους. Οι σχέσεις με τους γύρω σου χαρακτηρίζονται είτε από ένταση και συγκρούσεις, είτε από υποχωρητικότητα και καταπίεση. Δυσκολεύεσαι να εκφράσεις τη γνώμη σου ή επιθυμείς οι άλλοι να συμφωνούν πάντα μαζί σου. Όποιο άκρο από τα παραπάνω κι αν ισχύει, οδηγεί σε θλίψη και θυμό
10. Δεν μπορείς να δεις τη ζωή αισιόδοξα. Αντί να εντοπίζεις ευκαιρίες και προκλήσεις για νέα ξεκινήματα και επίτευξη στόχων, βλέπεις παντού προβλήματα και δυσκολίες
Θυμήσου: Ο άνθρωπος, ότι και να του συμβεί, έχει την επιλογή του πώς θα αντιδράσει. Εσύ, τι θα επιλέξεις