Ψυχολογία - Ψυχιατρική - Ψυχανάλυση: Πρόκειται για το ίδιο αντικείμενο ή διαφέρουν;

Συχνά, ακόμα και στις μέρες μας, δημιουργείται μια σύγχυση αναφορικά με τις έννοιες: Ψυχολογία, Ψυχιατρική και Ψυχανάλυση. Αδυνατώ να φέρω στο μυαλό μου όλες τις φορές που απαντώντας στην ερώτηση: "Με τι ασχολείσαι;" στο άκουσμα του "Ψυχολόγου" παίρνω την απόκριση: "Α, μάλιστα! Και πόσο καιρό ασκείς την Ψυχανάλυση;". Αντίστοιχα, υπάρχουν άτομα τα οποία με προσφωνούν: "Γιατρέ μου".

Read More…

Γιορτές: Μέρες ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης ή παράγοντας στρες;

πειτε οχι στη μελαγχολια των γιορτων

Αναμφίβολα, η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χρωματίζεται από ένα κλίμα αγάπης, ευτυχίας και χαράς. Τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι ή έτσι θέλουμε να πιστεύουμε. Δυστυχώς, όμως, για πολλούς ανθρώπους οι γιορτές των Χριστουγέννων χαρακτηρίζονται από ένα αίσθημα κατάθλιψης και στρες.

Read More…

Το Στρες των Καλοκαιρινών Διακοπών

?? ????? ??? ?????? ιρινων διακοπων

Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν όχι μόνο μια ευκαιρία για απόδραση από την πόλη, αλλά και από την ίδια την καθημερινότητα και τη ρουτίνα. Έτσι, κατά κύριο λόγω είναι συνδεδεμένες με την ξεγνοιασιά, την ξεκούραση και τη διασκέδαση. Οι υποχρεώσεις αλλάζουν, οι αυστηροί κανόνες καταργούνται και τίθενται νέες προτεραιότητες. Ωστόσο, οι καταστάσεις αυτές για κάποιους αποτελούν ευχάριστες αλλαγές, ενώ για κάποιους άλλους πηγή στρες!

Read More…

Το Στρες των Εξετάσεων: Τρόποι Διαχείρισης

το στρες των εξετάσεων. Τρόποι διαχειρισης

Η περίοδος των εξετάσεων έφτασε και το στρες, τουλάχιστον μιας μεγάλης μερίδας των μαθητών, είναι πραγματικότητα! Σκέψεις για τυχόν μη επαρκή προετοιμασία, ενδεχόμενη αποτυχία και προσωπική ανεπάρκεια αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό!

Read More…

Τι Πραγματικά Χρειάζεται για να Πετύχει μια Δίαιτα

DIET-made-of-sliced-vegetables-87883148(1)

Προσπαθήστε να θυμηθείτε πότε ήταν η τελευταία φορά που με λαχτάρα ξετυλίξατε το περιτύλιγμα μιας σοκολάτας προκειμένου να χαλαρώσετε μετά από μια πιεστική στιγμή στο σπίτι, στο γραφείο ή ακόμα και στο σχολείο!

Read More…

Στρες και Τρόποι Διαχείρισης

tropoi diaxeirisis

Τι είναι το Στρες;
Δεν υπάρχουν ξεκάθαροι ορισμοί για την έννοια του όρου, καθώς με τη λέξη στρες άλλοι αναφέρονται σε
συμπτώματα, άλλοι σε αίτια και άλλοι σε συμπεριφορές. Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι το στρες αποτελεί τη μη συγκεκριμένη ανταπόκριση του σώματος σε κάθε απαίτηση για αλλαγή. Άλλωστε, δεν του έχει αποδοθεί τυχαία ο τίτλος του σύγχρονου «επιδημικού φαινομένου» καθώς φαίνεται πως το 50% των προβλημάτων των σύγχρονων ανθρώπων σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με το στρες.

Read More…

Στρες και κοινωνική αστάθεια: Παράγοντες κινδύνου για τη σωματική και ψυχική υγεία

koinoniki astatheia

Το στρες αποτελεί μια από τις συχνότερα αναφερόμενες έννοιες όχι μόνο στη σύγχρονη παθολογία αλλά και στην ανθρώπινη ζωή. Πρόκειται για τη μη συγκεκριμένη ανταπόκριση του σώματος σε κάθε απαίτηση για αλλαγή. Είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μεταξύ του ατόμου και του περιβάλλοντός του, γεγονός που είτε μέσω της υπερδιέγερσης, είτε της υποδιέγερσης οδηγεί σε ψυχολογική και σωματική ένταση.

Read More…

Πως να ξεκινήσεις τη μέρα σου με μια μεγάλη δόση Χαλάρωσης!

xalarosi

Το ξυπνητήρι ξεκινάει για μια ακόμη φορά να χτυπά σαν τρελό και εσύ με μισάνοιχτα μάτια προσπαθείς μάταια να εντοπίσεις το μαγικό κουμπί που θα ανακουφίσει τα αυτιά σου από τον βασανιστικό ήχο. Μέχρι καλά καλά να το καταλάβεις πρέπει να ξυπνήσεις και να ντύσεις τα παιδιά, να ετοιμάσεις το πρωινό, να κατηγοριοποιήσεις τους προς πληρωμή λογαριασμούς, να οργανώσεις τη λίστα για τα ψώνια, να…να…να…

Read More…

Πρωτοχρονιά: Ευκαιρία για μια Νέα Αρχή!

prvtoxronia eykairia gia nea arxh

Κάθε 1η Ιανουαρίου νιώθω ότι μπαίνω στη διαδικασία να κάνω έναν απολογισμό του έτους που πέρασε, αλλά και να σχεδιάσω όλα όσα επιθυμώ να επιτύχω τη χρονιά που μόλις ξεκινά. Η λίστα γρήγορα γεμίζει: θέλω να αδυνατίσω και να ξεκινήσω γυμναστική, θέλω να βελτιώσω τη διατροφή μου, θέλω να βρω σύντροφο, θέλω να αλλάξω επάγγελμα, θέλω να φτιάξω το δικό μου σπίτι, θέλω να αυξήσω τα έσοδά μου, θέλω να έχω περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μου...Πόσο με αγχώνουν οι σκέψεις αυτές! Άσε που συνήθως δεν καταφέρνω σχεδόν ποτέ να τις κάνω πράξεις!

Read More…

Πείτε ΟΧΙ στη Μελαγχολία των Γιορτών

γιορτες μερες ξεγνοιασιας ή στρες

Οι γιορτές θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελούν μια κατεξοχήν οικογενειακή υπόθεση! Μάλιστα, οι πιο συνήθεις εικόνες που μας έρχονται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι αυτές της οικογένειας μαζεμένης γύρω από το γιορτινό τραπέζι, να στολίζει το δέντρο και να ανταλλάσσει δώρα μέσα σε ένα κλίμα κατάνυξης και θαλπωρής. Ειδικά μάλιστα αν το άτομο έχει περάσει υπέροχες στιγμές, ελπίζει να τις ξαναζήσει, όταν θα μαζευτεί η οικογένεια για τις γιορτές, ενώ αν δεν έζησε ποτέ τέτοιες στιγμές, ελπίζει αυτό να συμβεί φέτος!

Read More…

Παιδί και Στρες: Οι Κυριότερες Πηγές Στρες στα Παιδιά

paidi k stress

Είναι γενικά αποδεκτό ότι σε μια εποχή όπου οι αλλαγές είναι ραγδαίες, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, τα επίπεδα του στρες ολοένα και αυξάνουν. Δυστυχώς, από μια τέτοια κατάσταση δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστα και τα παιδιά, τα οποία φαίνεται να αποτελούν μία ομάδα ιδιαίτερα ευπαθή και ευαίσθητη στο να εμφανίσει τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες.

Read More…

Το Στρες της Οικονομικής Κρίσης μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε Αυτοκτονία!

κρισης και αυτοκτονια

Στις μέρες μας η οικονομική κρίση αποτελεί το μόνιμο θέμα συζήτησης και όχι μόνο, καθώς το στρες που δημιουργείται λόγω αυτής ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση των προβλημάτων ψυχικής αλλά και σωματικής υγείας. Επιπρόσθετα, η οικονομική ανασφάλεια φαίνεται να ενοχοποιείται για την αύξηση των αυτοκτονιών σε χώρες που πλήττονται από κοινωνικές ανατροπές, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ελλάδα.

Read More…

Οδηγός Αισιοδοξίας

5-03bf03b403b703b303bf03c2-03b103b903c303b903bf03b403bf03be03b903b103c2

Τα γεγονότα που βιώνει το τελευταίο διάστημα η χώρα μας θα έλεγε κανείς πως μόνο σε αισιόδοξες σκέψεις δε θα μπορούσαν να οδηγήσουν. Ωστόσο, αισιοδοξία δε σημαίνει "είμαι αποκομμένος από την πραγματικότητα", αγνοώντας τις δυσκολίες και τα εμπόδια, φερόμενος ανέμελα και αδιάφορα. Αισιοδοξία σημαίνει πως συνεχίζω να ελπίζω, αντιμετωπίζοντας την κάθε μέρα με χαμόγελο και πίστη σε μια καλύτερη έκβαση των πραγμάτων!

Read More…

Μειώνοντας το Στρες των Εκλογών

Είναι γεγονός πως ανεξάρτητα με το ποια παράταξη υποστηρίζει ο κάθε πολίτης, οι εκλογές αυξάνουν τα επίπεδα του στρες τόσο των υποψηφίων όσο και των υποστηρικτών τους. Καθώς η πολυπόθητη ημέρα της κάλπης πλησιάζει, όλο και περισσότεροι Έλληνες παρακολουθούν με αγωνία τις διάφορες πολιτικές εκπομπές, επισκέπτονται τις ιστοσελίδες της εκάστοτε παράταξης της περιοχής τους και παρευρίσκονται σε πολιτικές εκδηλώσεις και ομιλίες.

Read More…

Κατάθλιψη (Μέρος 2o)

κατάθλιψη μερος 2

Η κατάθλιψη αποτελεί μια πολυπαραγοντική νόσο. Οι παράγοντες, λοιπόν, που οδηγούν στην ανάπτυξή της είναι βιολογικοί και κοινωνικοί. Πιο συγκεκριμένα, το άτομο κινδυνεύει περισσότερο να εμφανίσει τη νόσο εάν:

Read More…

Κατάθλιψη (Μέρος 1o)

καταθλιψη μερος 1ο

«Και είδα μια γερασμένη γυναίκα κουρνιασμένη πλάι μου, εντελώς ατημέλητη κι αδιάφορη για την αφροντισιά της, στεγνή και μαραμένη, με μια χλωμή ασύσπαστη, χωμάτινη όψη, με χαμηλωμένο βλέμμα, διστακτική φωνή και κατεβασμένα χείλη… Καθώς σύρθηκε κοντά μου, ξαφνικά, μες τη σιωπή, με άρπαξε στα μπράτσα της και με σκέπασε απ’ την κορφή ως τα νύχια με το μανδύα της δυστυχίας της, και με κράτησε τόσο σφιχτά στην αγκαλιά της που ένιωσα σαν μια μέγκενη να συνθλίβει την καρδιά και το στήθος μου και με την παλάμη της σκέπασε τα μάτια μου κι έκλεισε τ’ αυτιά μου ώστε να μην μπορώ ούτε να δω ούτε ν’ ακούσω… Κι έμαθα αργότερα ότι το όνομα αυτής της γριάς ήταν Μελαγχολία…»

Read More…

Κατάθλιψη στην Τρίτη Ηλικία

καταθλιψη

Η κατάθλιψη ίσως και να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα ψυχικής υγείας με τα οποία έρχονται αντιμέτωπα τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι περίπου το 10% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών εμφανίζει καταθλιπτικά συμπτώματα, ενώ το 2 – 3 % παρουσιάζει σοβαρή κατάθλιψη. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό των καταθλιπτικών διαταραχών δε γίνεται αντιληπτό ούτε από τους συγγενείς των ηλικιωμένων, αλλά ούτε και από τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Read More…

Κατάθλιψη και Σύγχρονη Εποχή

γχρονη εποχη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατάθλιψη αναμένεται να είναι έως το 2020 η δεύτερη πιο συχνή αιτία ψυχοκοινωνικών «αναπηριών» μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των κοινωνικών προβλημάτων όπως είναι για παράδειγμα η ανεργία, η οικονομική αστάθεια, η μείωση της οικογενειακής συνοχής. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 15% του γενικού πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια στιγμή της ζωής του κατάθλιψη, ήπια έως σοβαρή. Ιδιαίτερα συχνή είναι επίσης η συννοσηρότητα άγχους και κατάθλιψης, η οποία αυξάνει τις επιπτώσεις.

Read More…

Η Κατάθλιψη των Χριστουγέννων

christmas-41

Τα Χριστούγεννα έχουμε μάθει πως πρέπει να είναι η πιο χαρούμενη εποχή του χρόνου, όπου όλοι φοράμε το μεγάλο, γιορτινό μας χαμόγελο και αλληλεπιδρούμε με τους γύρω μας μέσα σε ένα κλίμα αγάπης, ευτυχίας και χαράς. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν πως τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος που αρκετά άτομα βιώνουν έντονα καταθλιπτικά επεισόδια.

Read More…

Εργασιακό στρες: Όταν η δουλειά αρχίζει να μοιάζει με δουλεία!

εργασιακο στρες

Η εργασία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ανθρώπινης κοινωνικής δραστηριότητας, όχι μόνο γιατί εξασφαλίζει τα απαραίτητα προς το ζην, αλλά και γιατί συνδέεται με το αίσθημα της δημιουργικότητας και της παραγωγικότητας. Μάλιστα, η ικανοποίηση από την εργασία φαίνεται να συνδέεται σε μεγάλο βαθμό τόσο με τη σωματική όσο και με την ψυχική υγεία του ατόμου.

Read More…

Εκπαίδευση και Οικονομική Κρίση: Χρήσιμες Συμβουλές για τους Γονείς

oikonomiki krisi

Στις μέρες μας η οικονομική κρίση αποτελεί το μόνιμο θέμα συζήτησης και όχι μόνο, καθώς το στρες που δημιουργείται λόγω αυτής ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση των προβλημάτων ψυχικής αλλά και σωματικής υγείας. Η απώλεια εργασίας, n συνεχής μείωση του εισοδήματος καθώς και τα όλο και αυξανόμενα «χαράτσια» συνεπάγονται ανασφάλεια, άγχος και εντάσεις τόσο στις σχέσεις μεταξύ των ενηλίκων, όσο και μεταξύ γονέα-παιδιού.

Read More…

Ειδικές Φοβίες: Η Περίπτωση της Υψοφοβίας

Ο φόβος αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής μας. Αν και μας οδηγεί στη βίωση ενός δυσάρεστου συναισθήματος, το οποίο συχνά συνοδεύεται και από μια σειρά σωματικών συμπτωμάτων τα οποία προκαλούν δυσφορία στο άτομο, ο φόβος βοηθάει στο να επιβιώνουμε και να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τους διάφορους κινδύνους της ζωής. Εάν, για παράδειγμα, δεν φοβόμαστε τη φωτιά, κάθε φορά που θα ανάβαμε το μάτι της κουζίνας θα μπορούσαμε να καούμε. Εάν δεν φοβόμαστε να περπατήσουμε στην άκρη της ταράτσας, θα ήταν πιθανό να πέσουμε. Όταν, δηλαδή, οι φόβοι βιώνονται σε φυσιολογικά πλαίσια, μας προστατεύουν έναντι των διάφορων κινδύνων, συμβάλλοντας στην καλύτερη διαβίωσή μας.

Read More…

Διαχείριση στρες

διαχειριση στρες

Δεν υπάρχουν ξεκάθαροι ορισμοί για την έννοια του όρου, καθώς με τη λέξη στρες άλλοι αναφέρονται σε συμπτώματα, άλλοι σε αίτια και άλλοι σε συμπεριφορές. Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί τη μη συγκεκριμένη ανταπόκριση του σώματος σε κάθε απαίτηση για αλλαγή. Του έχει αποδοθεί ο τίτλος του σύγχρονου «επιδημικού φαινομένου» και πως το 50% των προβλημάτων των σύγχρονων ανθρώπων σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με το στρες.

Read More…

Στρες και Τρόπος Ζωής: Παράγοντες κινδύνου για τη σωματική και ψυχική υγεία

Το στρες αποτελεί μια από τις συχνότερα αναφερόμενες έννοιες όχι μόνο στη σύγχρονη παθολογία αλλά και στην ανθρώπινη ζωή. Πρόκειται για τη μη συγκεκριμένη ανταπόκριση του σώματος σε κάθε απαίτηση για αλλαγή. Είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μεταξύ του ατόμου και του περιβάλλοντός του, γεγονός που είτε μέσω της υπερδιέγερσης, είτε της υποδιέγερσης οδηγεί σε ψυχολογική και σωματική ένταση. Έτσι, λοιπόν, όταν το άτομο αισθάνεται αδυναμία να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του περιβάλλοντός του, βασιζόμενο στις προσωπικές του ικανότητες και δεξιότητες, βιώνει το λεγόμενο στρες.

Read More…

Κάπνισμα: Πώς Κόβεται το Τσιγάρο;

Η Ελλάδα για άλλη μια φορά «σβήνει» το τσιγάρο προκαλώντας πονοκέφαλο σε χιλιάδες φανατικούς και μη καπνιστές οι οποίοι δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς αυτό!

Read More…

Εξετάσεις: Διαχείριση του Άγχους και Τρόποι Αποτελεσματικής Μελέτης

adad


Η περίοδος των εξετάσεων έφτασε και το άγχος ενός μεγάλου ποσοστού μαθητών είναι πραγματικότητα. Βασικό αίτιο αυτού αποτελεί ο φόβος του μαθητή μήπως και «αποτύχει», απογοητεύοντας έτσι όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και τα σημαντικά για αυτόν πρόσωπα, όπως είναι δηλαδή τα μέλη της οικογένειάς του, οι φίλοι του, οι καθηγητές του.

Read More…

10 Βήματα για τη Διαχείριση του Θυμού

διαχειριση θυμου

Έχεις πιάσει ποτέ τον εαυτό σου να βγάζει καπνούς ενώ είσαι ακινητοποιημένη στην κίνηση; Έχεις νιώσει την πίεσή σου να χτυπάει κόκκινο όταν το μικρό σου αρνείται πεισματικά να συνεργαστεί και να εφαρμόσει τα όσα του λες; Έχεις βγει ποτέ εκτός εαυτού γιατί ο σύντροφός σου δεν μπορεί να σε καταλάβει; Τότε, μάλλον, ξέρεις πολύ καλά τι σημαίνει θυμός!

Read More…

10 Βήματα για να νικήσετε τις Κρίσεις Πανικού

10 bimata

"Η καρδιά μου πάει να σπάσει", "Είμαι στα πρόθυρα καρδιακής προσβολής", "Νομίζω ότι θα πεθάνω", "Χάνω το μυαλό μου! Θα τρελαθώ!" …είναι μερικές μόνο από τις μαρτυρίες ατόμων που έχουν βιώσει μια κρίση πανικού.
Τι Είναι η Κρίση Πανικού;

Read More…