Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν όχι μόνο μια ευκαιρία για απόδραση από την πόλη, αλλά και από την ίδια την καθημερινότητα και τη ρουτίνα. Έτσι, κατά κύριο λόγω είναι συνδεδεμένες με την ξεγνοιασιά, την ξεκούραση και τη διασκέδαση. Οι υποχρεώσεις αλλάζουν, οι αυστηροί κανόνες καταργούνται και τίθενται νέες προτεραιότητες. Ωστόσο, οι καταστάσεις αυτές για κάποιους αποτελούν ευχάριστες αλλαγές, ενώ για κάποιους άλλους πηγή στρες!
Άλλωστε, αν και πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται από το πώς μια θετική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει στρες, είναι γεγονός πως ακόμα και οι πιο ευχάριστες εμπειρίες που βιώνει κανείς απατούν, ως ένα βαθμό τουλάχιστον, αλλαγή. Όταν, όμως υπάρχουν αλλαγές στο τρόπο ζωής, σημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη να αναπτυχθούν νέες ικανότητες διαχείρισης των καταστάσεων.
Μερικοί από τους παράγοντες που συντείνουν στο στρες των καλοκαιρινών διακοπών είναι:
• Ο οικονομικός παράγοντας: Ειδικά την περίοδο αυτή που διανύει η χώρα μας, με την πολιτική, κοινωνική και οικονομική αστάθεια να βρίσκονται στο προσκήνιο, δεν είναι λίγες οι φορές που τα άτομα εκφράζουν δυσφορία για τον καθημερινό τρόπο ζωής τους, πόσο μάλλον σκεφτόμενα τα έξοδα των καλοκαιρινών διακοπών ή ακόμα και το εάν τους είναι εφικτή μια καλοκαιρινή απόδραση.
• Επαγγελματικές υποχρεώσεις: Ποικίλες αναπροσαρμογές απαιτούνται και στον εργασιακό χώρο προκειμένου να ρυθμιστούν οι άδειες των εργαζομένων. Αγωνία δημιουργείται για το εάν θα δοθούν οι επιθυμητές ημερομηνίες για διακοπές, ενώ ο φόρτος εργασίας, οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις αυξάνουν για όσους κάθε φορά καλούνται να καλύψουν τους αδειούχους συναδέλφους τους.
• Οργάνωση διακοπών: Ιδιαίτερα κρίσιμη φαίνεται να είναι η περίοδος των διακοπών, καθώς εκτός από τους στρεσογόνους παράγοντες που σχετίζονται με την οικογένεια και την εργασία, το άτομο καλείται να έρθει αντιμέτωπο και με επιπρόσθετα θέματα, όπως ποιος θα είναι ο κατάλληλος τόπος για να περάσουν τα παιδιά τις διακοπές, πού και πότε θα είναι καλύτερο να πάει ταξίδι η οικογένεια, πώς θα διευθετηθούν οι εκκρεμότητες προκειμένου να λείψει κανείς για διακοπές, τι δραστηριότητες θα πρέπει να περιλαμβάνουν οι διακοπές ώστε να είναι επιτυχημένες. Έτσι, τα παραπάνω λειτουργούν προσθετικά στον ήδη σημαντικά αυξημένο βαθμό στρες που βιώνει το άτομο καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
• Οι απαιτήσεις των παιδιών: Αν και κύριο γνώρισμα των διακοπών αποτελεί η αίσθηση του ότι δεν υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί και γι’ αυτό πλέον η ώρα του φαγητού και του ύπνου ακόμα και για τα παιδιά δεν είναι προκαθορισμένη, οι υποχρεώσεις αλλάζουν. Τα παιδιά περνούν περισσότερες ώρες στο σπίτι, καθώς τα σχολεία σταματούν, και οι γονείς οφείλουν να οργανώσουν εκ νέου τις δραστηριότητές τους, αλλά και την κατανομή του χρόνου τους προκειμένου να συνδυάσουν την επίβλεψη των παιδιών με το ωράριο εργασίας τους.
• Σχέσεις: Οι καλοκαιρινές διακοπές φέρνουν έντονα στο προσκήνιο το θέμα των σχέσεων! Συχνά υπάρχει η ανησυχία εύρεσης της κατάλληλης παρέας για διακοπές, για το αν το παντρεμένο ζευγάρι θα καταφέρει να περάσει δίχως εντάσεις και διαφωνίες τις λίγες μέρες που έχει την ευκαιρία να αποδράσει από την πίεση της καθημερινότητας, αλλά και η επιθυμία για εύρεση ερωτικού συντρόφου από όσους είναι ακόμα ελεύθεροι.
• Εικόνα του σώματος: Πολλά άτομα και κυρίως οι γυναίκες δεν έχουν καλή εικόνα για το σώμα τους. Η ανησυχία αυτή εντείνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδίως εν όψει της έκθεσης στην παραλία, με αποτέλεσμα κάποια από αυτά να μην απολαμβάνουν ούτε το μπάνιο τους στη θάλασσα, γιατί δεν αισθάνονται αρκετά όμορφα. Καθώς η έγκριση των άλλων είναι ιδιαίτερα σημαντική γι’ αυτά, κάνουν τα πάντα προκειμένου να γίνουν αρεστά, αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα του στρες!
Σε κάθε περίπτωση μην αφήσετε τους παραπάνω παράγοντες να χαλάσουν την καλοκαιρινή σας διάθεση και την επιθυμία για διακοπές! Οργανωθείτε, φτιάξτε λίστες προτεραιοτήτων, κλειδώστε την τάση για τελειομανία στο ντουλάπι, οπλιστείτε με ένα μεγάλο χαμόγελο και μια γερή δόση αντηλιακού και φύγαμε για παραλία!!!