Η «Εποχιακή Κατάθλιψη» ή «Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή», είναι ένα είδος κατάθλιψης το οποίο πυροδοτείται από την αλλαγή των εποχών. Συνήθως εμφανίζεται προς το τέλος του φθινοπώρου και κορυφώνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες και τους νεαρούς ενήλικες, καθώς και σε όσους κατοικούν σε χώρες μακριά από τον ισημερινό. Βασικό της σύμπτωμα είναι η μείωση της διάθεσης και της ενέργειας του ατόμου, καθώς και η τάση του να γίνεται κυκλοθυμικό και να νιώθει αβοήθητο. Τις περισσότερες φορές, τα συμπτώματα υποχωρούν με τον ερχομό της άνοιξης και του καλοκαιριού.
Read More…Οι καλοκαιρινές διακοπές μόλις τελείωσαν κι εσύ μαζί με τις βαλίτσες, τις τσάντες - τσαντάκια, τα φουσκωτά και τα υπόλοιπα αξεσουάρ παραλίας, κουβαλάς και το βάρος της επιστροφής στην ρουτίνα της καθημερινότητας.
Read More…Τα Χριστούγεννα, συνήθως, χρωματίζονται από ένα κλίμα ευτυχίας και ευεξίας, όπου συγγενείς και φίλοι μοιράζονται κοινές στιγμές, μέσα σε μια ζεστή, εορταστική ατμόσφαιρα, η οποία λειτουργεί ως τονωτικό διάλλειμα από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι, καθώς για πολλούς ανθρώπους οι γιορτές των Χριστουγέννων χαρακτηρίζονται από ένα αίσθημα κατάθλιψης και στρες.
Read More…Τι είναι η Διπολική Διαταραχή:
Η Διπολική Διαταραχή χαρακτηρίζεται από εναλλαγή επεισοδίων μανίας και κατάθλιψης. Η συμπεριφορά του ατόμου, η εργασία και οι διαπροσωπικές του σχέσεις διαταράσσονται από τις αλλαγές στα επίπεδα της ενέργειάς του, στην ικανότητα συγκέντρωσης και στην ποιότητα του ύπνου. Μεταξύ των επεισοδίων μπορεί να υπάρξουν περίοδοι όπου το συναίσθημα σταθεροποιείται, κυρίως όταν το άτομο τελεί υπό φαρμακευτική αγωγή.
Η Διπολική Διαταραχή ή αλλιώς γνωστή ως Μανιοκατάθλιψη, είναι μια ψυχική νόσος που χαρακτηρίζεται από έντονες και επαναλαμβανόμενες μεταπτώσεις στο συναίσθημα, τη σκέψη και τη συμπεριφορά του ατόμου που πάσχει από αυτήν. Περίπου 1-2% του πληθυσμού μπορεί να εμφανίσει διπολική διαταραχή, ποσοστό το οποίο αυξάνεται στο 4-5% εάν συμπεριληφθούν άτομα με λιγότερο σοβαρά ή συχνά συμπτώματα.
Read More…Τα Χριστούγεννα, συνήθως, αποτελούν μέρες χαράς και αγάπης, όπου συγγενείς και φίλοι μοιράζονται κοινές στιγμές, μέσα σε μια ζεστή, εορταστική ατμόσφαιρα, η οποία λειτουργεί ως τονωτικό διάλλειμα από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι καθώς για πολλούς ανθρώπους οι γιορτές των Χριστουγέννων χαρακτηρίζονται από ένα αίσθημα κατάθλιψης και στρες.
Read More…Υπάρχουν στιγμές που ο καθένας από εμάς μπορεί να νιώσει θλιμμένος ή με έλλειψη ενέργειας και αισιόδοξης διάθεσης και αυτό είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, εάν το καταθλιπτικό συναίσθημα αρχίσει να αποτελεί μια μόνιμη κατάσταση ή να επενεργεί αρνητικά στην καθημερινή ζωή, τότε αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι κατάθλιψης στα πλαίσια συναισθηματικής διαταραχής και τότε χρειάζεται βοήθεια από ειδικό.
Read More…Το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά και μαζί με αυτό τα πρωτοβρόχια, τα συννεφιασμένα πρωινά, οι κρύες μέρες δίχως ήλιο, σκηνικό κατάλληλο για να αποτυπωθεί γλαφυρά στα πρόσωπά μας η μελαγχολία της εποχής..
Η συλλογή και η αποθήκευση αντικειμένων αποτελεί μια συμπεριφορά που χαρακτηρίζει το ανθρώπινο είδος από την αρχή της ύπαρξής του, καθώς έχει ως βασικό στόχο την επιβίωση. Ωστόσο, υπάρχουν άτομα τα οποία καταλήγουν να αποθηκεύουν υπερβολικά πολλά αντικείμενα, αξίας ή και μη, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην είναι δυνατή η χρήση τους - από ένα σημείο και μετά – αλλά και να τίθενται σε κίνδυνο η ασφάλεια, ακόμα και η ίδια η ζωή του ατόμου.
Αναμφίβολα, η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χρωματίζεται από ένα κλίμα αγάπης, ευτυχίας και χαράς. Τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι ή έτσι θέλουμε να πιστεύουμε. Δυστυχώς, όμως, για πολλούς ανθρώπους οι γιορτές των Χριστουγέννων χαρακτηρίζονται από ένα αίσθημα κατάθλιψης και στρες.
Read More…Οι γιορτές θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελούν μια κατεξοχήν οικογενειακή υπόθεση! Μάλιστα, οι πιο συνήθεις εικόνες που μας έρχονται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι αυτές της οικογένειας μαζεμένης γύρω από το γιορτινό τραπέζι, να στολίζει το δέντρο και να ανταλλάσσει δώρα μέσα σε ένα κλίμα κατάνυξης και θαλπωρής. Ειδικά μάλιστα αν το άτομο έχει περάσει υπέροχες στιγμές, ελπίζει να τις ξαναζήσει, όταν θα μαζευτεί η οικογένεια για τις γιορτές, ενώ αν δεν έζησε ποτέ τέτοιες στιγμές, ελπίζει αυτό να συμβεί φέτος!
Read More…Στις μέρες μας η οικονομική κρίση αποτελεί το μόνιμο θέμα συζήτησης και όχι μόνο, καθώς το στρες που δημιουργείται λόγω αυτής ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση των προβλημάτων ψυχικής αλλά και σωματικής υγείας. Επιπρόσθετα, η οικονομική ανασφάλεια φαίνεται να ενοχοποιείται για την αύξηση των αυτοκτονιών σε χώρες που πλήττονται από κοινωνικές ανατροπές, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ελλάδα.
Read More…Η κατάθλιψη αποτελεί μια πολυπαραγοντική νόσο. Οι παράγοντες, λοιπόν, που οδηγούν στην ανάπτυξή της είναι βιολογικοί και κοινωνικοί. Πιο συγκεκριμένα, το άτομο κινδυνεύει περισσότερο να εμφανίσει τη νόσο εάν:
Read More…«Και είδα μια γερασμένη γυναίκα κουρνιασμένη πλάι μου, εντελώς ατημέλητη κι αδιάφορη για την αφροντισιά της, στεγνή και μαραμένη, με μια χλωμή ασύσπαστη, χωμάτινη όψη, με χαμηλωμένο βλέμμα, διστακτική φωνή και κατεβασμένα χείλη… Καθώς σύρθηκε κοντά μου, ξαφνικά, μες τη σιωπή, με άρπαξε στα μπράτσα της και με σκέπασε απ’ την κορφή ως τα νύχια με το μανδύα της δυστυχίας της, και με κράτησε τόσο σφιχτά στην αγκαλιά της που ένιωσα σαν μια μέγκενη να συνθλίβει την καρδιά και το στήθος μου και με την παλάμη της σκέπασε τα μάτια μου κι έκλεισε τ’ αυτιά μου ώστε να μην μπορώ ούτε να δω ούτε ν’ ακούσω… Κι έμαθα αργότερα ότι το όνομα αυτής της γριάς ήταν Μελαγχολία…»
Read More…Η κατάθλιψη ίσως και να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα ψυχικής υγείας με τα οποία έρχονται αντιμέτωπα τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι περίπου το 10% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών εμφανίζει καταθλιπτικά συμπτώματα, ενώ το 2 – 3 % παρουσιάζει σοβαρή κατάθλιψη. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό των καταθλιπτικών διαταραχών δε γίνεται αντιληπτό ούτε από τους συγγενείς των ηλικιωμένων, αλλά ούτε και από τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Read More…Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατάθλιψη αναμένεται να είναι έως το 2020 η δεύτερη πιο συχνή αιτία ψυχοκοινωνικών «αναπηριών» μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των κοινωνικών προβλημάτων όπως είναι για παράδειγμα η ανεργία, η οικονομική αστάθεια, η μείωση της οικογενειακής συνοχής. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 15% του γενικού πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια στιγμή της ζωής του κατάθλιψη, ήπια έως σοβαρή. Ιδιαίτερα συχνή είναι επίσης η συννοσηρότητα άγχους και κατάθλιψης, η οποία αυξάνει τις επιπτώσεις.
Read More…Τα Χριστούγεννα έχουμε μάθει πως πρέπει να είναι η πιο χαρούμενη εποχή του χρόνου, όπου όλοι φοράμε το μεγάλο, γιορτινό μας χαμόγελο και αλληλεπιδρούμε με τους γύρω μας μέσα σε ένα κλίμα αγάπης, ευτυχίας και χαράς. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν πως τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος που αρκετά άτομα βιώνουν έντονα καταθλιπτικά επεισόδια.
Read More…