Πείτε ΟΧΙ στη Μελαγχολία των Γιορτών

γιορτες μερες ξεγνοιασιας ή στρες

Οι γιορτές θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελούν μια κατεξοχήν οικογενειακή υπόθεση! Μάλιστα, οι πιο συνήθεις εικόνες που μας έρχονται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι αυτές της οικογένειας μαζεμένης γύρω από το γιορτινό τραπέζι, να στολίζει το δέντρο και να ανταλλάσσει δώρα μέσα σε ένα κλίμα κατάνυξης και θαλπωρής. Ειδικά μάλιστα αν το άτομο έχει περάσει υπέροχες στιγμές, ελπίζει να τις ξαναζήσει, όταν θα μαζευτεί η οικογένεια για τις γιορτές, ενώ αν δεν έζησε ποτέ τέτοιες στιγμές, ελπίζει αυτό να συμβεί φέτος!

Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που λόγω κάποιας απώλειας αγαπημένου προσώπου, απώλειας εργασίας, ενός διαζυγίου, μιας ασθένειας, δεν μπορούν να χαρούν την εορταστική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων, αφήνοντας τελικά την θλίψη να υπερκαλύψει τη χαρά.

Ιδιαίτερα κρίσιμες φαίνεται να είναι οι περίοδοι των γιορτών για τις γυναίκες, καθώς εκτός από τους στρεσογόνους παράγοντες που σχετίζονται με την οικογένεια και την εργασία, η γυναίκα ειδικά καλείται να έρθει αντιμέτωπη και με επιπρόσθετα θέματα, όπως ποιος θα είναι ο κατάλληλος τόπος για να περάσουν τα παιδιά τις διακοπές, τι δώρα θα αγοράσει, τι ετοιμασίες θα κάνει για τους καλεσμένους της. Τα παραπάνω λειτουργούν προσθετικά στον ήδη σημαντικά αυξημένο βαθμό στρες που βιώνουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς, με αποτέλεσμα, καθώς ο χρόνος χαλάρωσης είναι ανύπαρκτος, να καταφεύγουν σε ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως η μη άσκηση και η υπερβολική πρόσληψη τροφής πλούσιας σε ζάχαρη και λίπη.

Παρόλο που οι γιορτές μπορεί να ανοίξουν παλιές πληγές, καλό είναι να αποδεχτείτε την λύπη σας και να κάνετε μια νέα αρχή, σχηματίζοντας μια αισιόδοξη προοπτική για τη ζωή!

Μερικές Χρήσιμες Συμβουλές:

• Αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας, ακόμα και τα αρνητικά και κάντε τα κομμάτι του εαυτού σας. Έτσι, θα σταματήσουν πολύ πιο γρήγορα να σας ταλαιπωρούν, απ’ ότι εάν προσπαθούσατε να τα απωθήσετε!
• Μη φοβηθείτε να κλάψετε για κάτι που ποια έχει χαθεί. Αφήστε τον εαυτό σας να εκτονωθεί, εφ’ όσον νιώσετε την ανάγκη. Ωστόσο, μην αμελήσετε να κανονίσετε μια έξοδο με αγαπημένα πρόσωπα, να προσθέσετε στην ημέρα σας μια ξεχωριστή δραστηριότητα ή ακόμα να τηλεφωνήσετε σε έναν φίλο.
• Αφήστε την τελειομανία στην άκρη! Οι γιορτές δεν είναι εποχή για μεγάλη πίεση! Κάθε δείπνο δεν χρειάζεται να είναι τέλειο, το χρώμα στις κουρτίνες δεν απαιτείται να βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τις μπάλες του Χριστουγεννιάτικου δέντρου και επιτέλους δεν θα έρθει η καταστροφή του κόσμου εάν κάθε εκατοστό του σπιτιού δεν γεμίσει με πολύχρωμα λαμπιόνια και στολίδια!!! Συχνά, τίποτα δεν είναι τόσο ιδανικό όσο το φανταζόμαστε με αποτέλεσμα την απογοήτευση. Επομένως, προσπαθήστε να χαρείτε με αυτό που έχετε κάθε φορά και να μην εστιάζετε στα ελαττώματα!
• Διαμορφώστε
ευχάριστες γιορτινές συνήθειες για εσάς και τους αγαπημένους σας! Οργανώστε, για παράδειγμα, βραδιές χαλάρωσης με διήγηση ιστοριών ή επιτραπέζια παιχνίδια γύρω από το τζάκι. Απελευθερώστε τις αισθήσεις σας υπό το φως αρωματικών κεριών και μουσικές μελωδίες που ηρεμούν το μυαλό και το σώμα.
• Μην κάνετε κάτι που δεν το νιώθετε επειδή το κάνουν όλοι οι υπόλοιποι! Ίσως υπάρξουν χρονιές που δεν θα έχετε τη διάθεση να στολίσετε το σπίτι σας ή να ψωνίσετε δώρα. Σεβαστείτε την επιθυμία σας και διαλέξτε αυτό που πραγματικά θα σας κάνει ευτυχισμένους. Οργανώστε, για παράδειγμα, ένα ταξίδι ή περάστε μερικές μέρες σε ένα spa.
• Βάλτε το
γέλιο στην καθημερινότητά σας! Το γέλιο εξουδετερώνει τόσο την αμηχανία όσο και την απελπισία. Αποτελεί ιδανική θεραπευτική επιλογή, γιατί δεν έχει κόστος, δεν έχει παρενέργειες, ενώ συχνά παίρνει ομαδικό χαρακτήρα. Άλλωστε, όταν γελάμε, ο εγκέφαλος παράγει ενδορφίνες, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Παραφράζοντας, λοιπόν, λέμε: «ένα γέλιο την ημέρα κάνει τον γιατρό πέρα».

Όταν οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι ευχάριστες και παραγωγικές, βοηθούν το άτομο ν’ αποτινάξει το άγχος και την κούραση της καθημερινότητας, αποβαίνοντας πηγή ανεφοδιασμού και έμπνευσης!