Τι είναι η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή

stress1234

Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή (ΓΑΔ) εμφανίζεται στο 5%-6% περίπου του πληθυσμού και είναι συχνότερη στις γυναίκες. Ο μέσος όρος εμφάνισής της είναι γύρω στα 30 έτη, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και κατά την παιδική ηλικία.

Πρόκειται για μια κατάσταση διαρκούς άγχους, όπου το άτομο ανησυχεί σε σταθερή βάση για το πιο απλό μέχρι το πιο σύνθετο ζήτημα. Τα άτομα με ΓΑΔ δυσκολεύονται πολύ να ελέγξουν την ανησυχία τους, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν μια σειρά από σωματικά, συναισθηματικά και διανοητικά συμπτώματα.

Πιο συγκεκριμένα, το άγχος γίνεται υπερβολικό όταν το άτομο βασανίζεται από:

1. Υπερβολική ανησυχία, που την αισθάνεται πολύ συχνά τους τελευταίους 6 μήνες
2. Παράλογη ανησυχία για διάφορα γεγονότα ή δραστηριότητες (π.χ. εργασία, μαθησιακή απόδοση, υγεία)
3. Ανικανότητα ελέγχου της ανησυχίας
4. Αναποφασιστικότητα και φόβο μήπως πάρει τη λάθος απόφαση

Επιπρόσθετα, το άτομο βασανίζεται σε τουλάχιστον 3 από τα παρακάτω:

1. Αδυναμία χαλάρωσης, ένταση
2. Κόπωση, δυσκολία στη συγκέντρωση
3. Ευερεθιστότητα / εκνευρισμό
4. Μυϊκά πιασίματα
5. Δυσκολία στον ύπνο ή αϋπνία
6. Άγχος που επηρεάζει την καθημερινότητα

Προκειμένου να γίνει η διάγνωση της ΓΑΔ θα πρέπει να παρθεί ένα λεπτομερές ιστορικό του ατόμου, το οποίο θα νιώθει ανησυχία και στρες τόσο έντονα και συχνά που να επηρεάζονται οι καθημερινές του δραστηριότητες. Τα συμπτώματα του στρες θα πρέπει να έχουν διάρκεια τουλάχιστον 6 μηνών και οι ανήσυχες σκέψεις να είναι αδύνατο να σταματήσουν.

Αίτια της Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής

Η ΓΑΔ αποτελεί μια αρκετά επώδυνη διαταραχή, της οποίας τα αίτια δεν είναι ξεκάθαρα. Ωστόσο, μπορεί να έχει να κάνει με τα παρακάτω:

- Το άτομο έχει διαμορφώσει την πεποίθηση πως ο κόσμος είναι κακός και επικίνδυνος και έτσι φοβάται ότι κάτι άσχημο θα του συμβεί στο μέλλον, θέτοντας τον εαυτό του σε μια διαδικασία διαρκούς εγρήγορσης
- Το άτομο αναπαράγει μια μαθημένη συμπεριφορά που είχε βιώσει ως παιδί. Εάν, δηλαδή, το παιδί βλέπει διαρκώς αγχωμένο τον γονέα του, είναι πιθανό να εξελιχθεί σε έναν αγχωμένο ενήλικα
- Ύπαρξη γενετικής προδιάθεσης
- Το κεντρικό νευρικό σύστημα που ρυθμίζει το συναίσθημα, τη σκέψη και τη συμπεριφορά δυσλειτουργεί
- Άλλα προβλήματα υγείας (π.χ. υπερθυροειδισμός) μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα γενικευμένου άγχους
- Λήψη παράνομων ουσιών ή φαρμάκων που αυξάνουν το στρες (π.χ. αμφεταμίνες, κοκαϊνη)

Αντιμετώπιση Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής

Η ΓΑΔ, όπως και οι περισσότερες αγχώδεις διαταραχές μπορεί να θεραπευτεί σε ένα αρκετά ικανοποιητικό ποσοστό, ειδικά εάν διαγνωστεί έγκαιρα και τύχει της κατάλληλης αντιμετώπισης. Οι συνηθέστεροι τρόποι αντιμετώπισης είναι η φαρμακοθεραπεία (λήψη SSRIs, TCAs, βενζοδιαζεπίνες, βουσπιρόνη) και η ψυχοθεραπεία.

Πιο συγκεκριμένα, η Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στις αγχώδεις διαταραχές, μέσω της ρύθμισης των σκέψεων, του συναισθήματος και της συμπεριφοράς του ατόμου. Μάλιστα, σε συνδυασμό με την εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης, το άτομο μαθαίνει να επαναφέρει τη σωστή πρόσληψη οξυγόνου στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα τη μείωση των δυσάρεστων σωματικών συμπτωμάτων λόγω του στρες.

Σε περίπτωση που το άγχος σου γίνεται παθολογικό και σε κάνει να αγωνιάς διαρκώς για το αύριο, ζήτα άμεσα βοήθεια από έναν Ψυχολόγο ή Ψυχίατρο. Άλλωστε, «το άγχος δεν αδειάζει το αύριο από τις λύπες του, αλλά αδειάζει το σήμερα από τη δύναμή του».