10 Τρόποι για να Παραμείνεις Αισιόδοξος!

122903090_10222168300769440_8013282095346686151_o

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεσή σου, ειδικά στην περίοδο που διανύουμε, όπου η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα έχουν την τιμητική τους. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν έχουν τελικά σημασία τόσο τα γεγονότα αυτά καθ’ αυτά, όσο ο τρόπος με τον οποίο τα ερμηνεύουμε. Μέσα στο καθετί, ακόμα και στο πιο αρνητικό, μπορείς να εντοπίσεις μια θετική πλευρά και να την εκμεταλλευτείς προς όφελός σου.


Όταν, λοιπόν, οι αρνητικές σκέψεις σε κατακλύζουν και νιώθεις ένταση, πλάκωμα στο στήθος και μειωμένη διάθεση, να τι μπορείς να κάνεις:

1. Υπενθύμιζε στον εαυτό σου πως καμιά δύσκολη κατάσταση δεν κρατάει για πάντα. Όταν βιώνεις ένα γεγονός που σε ταλαιπωρεί μπορεί να φτάσεις στο σημείο να νιώσεις σαν να έχει έρθει το τέλος του κόσμου. Πώς, όμως θα σκέφτεσαι για αυτό σε 10 χρόνια από τώρα; Όταν αποστασιοποιείσαι από τα γεγονότα και δεν ξεχνάς πως οι καταστάσεις σύντομα διαδέχονται η μία την άλλη, θα νιώθεις λιγότερο άγχος και περισσότερη αισιοδοξία

2. Βάλε όριο στις αρνητικές σου σκέψεις. Το χαρακτηριστικό των αρνητικών σκέψεων είναι ότι λειτουργούν αυτόματα και με τη μορφή χιονοστιβάδας. Η μία σκέψη διαδέχεται την άλλη, ενώ ταυτόχρονα τη μεγεθύνει, καθιστώντας τη δυσβάσταχτη. Σε τέτοιες περιπτώσεις προσπάθησε είτε να απασχολήσεις το μυαλό σου με κάποια άλλη δραστηριότητα, είτε να κλείσεις για λίγο το «διακόπτη» των αρνητικών σκέψεων μέσω του διαλογισμού ή άλλων νοητικών ασκήσεων που μπορείς να διδαχτείς με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου

3. Γέμισε το ψυγείο σου με θετικά μηνύματα. Τοποθέτησε σε ένα εμφανές σημείο χρωματιστά σημειώματα θετικών διατυπώσεων, ώστε να σε συντροφεύουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δοκίμασε κάτι, όπως: «Εγώ ορίζω τις καταστάσεις και τη ζωή μου», «Μπορώ να τα καταφέρω», «Έχω την επιλογή να…»

4. Χαμογέλα δυνατά στη ζωή και αγκάλιασε αυτούς που αγαπάς. Το χαμόγελο όχι μόνο είναι αντί – στρες, αλλά αυξάνει και το προσδόκιμο επιβίωσης. Το άγγιγμα με τη σειρά του, θα σε βοηθήσει να έρθεις πιο κοντά με τους γύρω σου, ενισχύοντας το κοινωνικό σου δίκτυο και κατ’ επέκτασιν αυξάνοντας το αίσθημα ασφάλειας και υποστήριξης. Άλλωστε, όταν μεταδίδεις θετική ενέργεια, αυτή αντανακλάται πίσω σε σένα!

5. Εντόπισε τους τομείς που θέλεις να αλλάξεις στη ζωή σου και θέσε νέους στόχους. Αλλάζοντας τις δυσλειτουργικές καταστάσεις στη ζωή σου, θα ανακτήσεις την πίστη στον εαυτό και τις δυνάμεις σου. Μην ξεχνάς, όμως, να απολαμβάνεις τα όσα κατακτάς και να επιβραβεύεις για αυτά τον εαυτό σου!

6. Κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν. Όταν πιάνεις τον εαυτό σου να βαριέται, όταν γίνεσαι αναβλητικός και απαισιόδοξος, βάλε σε δράση τη δημιουργική πλευρά του εαυτού σου. Ειδικά σε περιόδους άγχους και έντασης, μείνε μακριά από τοξικά άτομα και καταστάσεις και αφιέρωσε περισσότερο χρόνο στους φίλους σου, αλλά και σε δραστηριότητες που σε ευχαριστούν και σε κρατούν σε εγρήγορση

7. Μην μπερδεύεις τις σκέψεις με τα γεγονότα. Η σκέψη είναι σκέψη και δε σημαίνει πως ανταποκρίνεται απαραίτητα στην πραγματικότητα, ειδικά όταν είναι συναισθηματικά φορτισμένη. Για παράδειγμα μπορεί να πιστεύεις πως έχεις κορονοϊό, επειδή παρατηρείς συμπτώματα δύσπνοιας και αυτή η σκέψη να σε γεμίζει φόβο και πανικό. Ωστόσο, θα πρέπει να εξετάσεις και εάν υπάρχει κάποια άλλη ερμηνεία, όπως π.χ. «το τελευταίο διάστημα αγχώνομαι πάρα πολύ με όσα γίνονται γύρω μου. Τηρώ τα μέτρα προστασίας και αποφεύγω την επαφή με άλλα άτομα». Επομένως, η νέα σκέψη θα μπορούσε να είναι: «Η περίοδος που διανύουμε είναι επικίνδυνη για την υγεία μου, αλλά εφ’ όσον τηρώ όλα τα μέτρα προστασίας η δύσπνοιά μου είναι πιθανό να οφείλεται στο άγχος μου»

8. Μείωσε την αρνητικότητα που προέρχεται από το περιβάλλον σου. Εντόπισε τουλάχιστον τρεις πηγές από τις οποίες αναδύεται αρνητισμός γύρω σου. Και έπειτα, αναρωτήσου: «Τι μπορώ να κάνω, ώστε να έρθω σε λιγότερη επαφή με αυτές τις πηγές μέσα στην εβδομάδα μου;»

9. Ανάλαβε δράση. Μην αφήνεις τα πράγματα στην τύχη τους, αλλά οργάνωσε και βάλε σε λειτουργία τα όσα θέλεις να σου συμβούν!

10. Υπενθύμιζε τακτικά στον εαυτό σου πως εσύ έχεις τον έλεγχο. Ξεκίνα τη μέρα σου επαναλαμβάνοντας πως η αισιοδοξία δεν είναι θέμα διάθεσης, αλλά θέμα θέλησης!

Τα γεγονότα που βιώνει το τελευταίο διάστημα η χώρα μας θα έλεγε κανείς πως μόνο σε αισιόδοξες σκέψεις δεν μπορούν να οδηγήσουν. Ωστόσο,
δεν έχει νόημα να στεναχωριέσαι για κάτι που δεν αλλάζει, αλλά ούτε και για κάτι που αλλάζει!