Υπερανάλυση: Μήπως εγκλωβίζεσαι στις σκέψεις σου;

overthinker

Η υπερανάλυση αποτελεί τη διαδικασία της συνεχούς ανάλυσης των σκέψεων, η οποία συνήθως οδηγεί σε ανασφάλεια, αυξημένο άγχος και φόβο για το μέλλον. Το άτομο, δηλαδή, μπλοκάρει ψυχικά καθώς κάνει πρόβα ξανά και ξανά στο μυαλό του τόσο παρελθοντικές, όσο και μελλοντικές πράξεις ή αποφάσεις του, μη νιώθοντας ικανοποιημένο γι’ αυτές.

Read More…

10 Τρόποι για να Παραμείνεις Αισιόδοξος!

122903090_10222168300769440_8013282095346686151_o

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεσή σου, ειδικά στην περίοδο που διανύουμε, όπου η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα έχουν την τιμητική τους. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν έχουν τελικά σημασία τόσο τα γεγονότα αυτά καθ’ αυτά, όσο ο τρόπος με τον οποίο τα ερμηνεύουμε. Μέσα στο καθετί, ακόμα και στο πιο αρνητικό, μπορείς να εντοπίσεις μια θετική πλευρά και να την εκμεταλλευτείς προς όφελός σου.

Read More…

Ανασφάλειες: Από που πηγάζουν και τι να κάνω;

ανασφάλειες

«Δεν αξίζω», «Δεν θα τα καταφέρω»,
«Ποτέ δε θα βρω κάποιον να με αγαπήσει»,
«Οι άλλοι τα καταφέρνουν καλύτερα από μένα»,
«Θα φανούν βαρετά αυτά που έχω να πω. Καλύτερα να μη μιλήσω καθόλου»

Αποτελούν μερικές μόνο από τις σκέψεις που βασανίζουν το άτομο με ανασφάλεια. Πηγάζουν από εσωτερικές, παράλογες πεποιθήσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με το πως το άτομο αξιολογεί τον εαυτό του. Οι λανθασμένες αυτές ερμηνείες με τη σειρά τους προκαλούν έντονα συναισθήματα φόβου και στρες κάνοντας το άτομο να υιοθετεί δυσλειτουργικούς τρόπους επικοινωνίας με τους γύρω του, αλλά και να προσκολλάται σε πρόσωπα που συχνά το χειραγωγούν ή το υποτιμούν ακόμα περισσότερο.

Read More…