«Δεν αξίζω»
«Όλα στραβά μου πηγαίνουν»
«Ποτέ δε θα έχω μια επιτυχημένη σχέση»
«Πάντα θα υστερώ σε σχέση με τους άλλους»
Εάν οι παραπάνω σκέψεις σου είναι οικείες, τότε μάλλον έχεις πέσει κι εσύ στα δίχτυα των αρνητικών σκέψεων!
«Είσαι ότι σκέφτεσαι» είχε πει ο Albert Einstein και αλήθεια είμαστε το αποτέλεσμα των σκέψεων που έχουμε κάνει στο παρελθόν. Γιατί όμως κάποιοι βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο και άλλοι μισογεμάτο; Γιατί σκεφτόμαστε αρνητικά;
Read More…Η αυτοβελτίωση αναφέρεται στη βελτίωση όλων των πτυχών της ζωής με στόχο το άτομο να είναι πιο υγιές τόσο σωματικά, όσο και συναισθηματικά.
Read More…«Δεν έγινα δεκτή στο πρόγραμμα σπουδών που είχα επιλέξει», «Δεν πήρα προαγωγή», «Απέρριψαν την αίτηση για εργασία μου», «Δεν πέρασα στις εξετάσεις»…
Read More…Η μοναξιά έχει να κάνει περισσότερο με την ποιότητα των διαπροσωπικών σχέσεων που αναπτύσσει το άτομο, παρά με τα άτομα τα οποία αριθμητικά έχει γύρω του. Επομένως, το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο το άτομο είναι ικανό να δημιουργήσει στενούς, συναισθηματικούς δεσμούς, δίχως να φοβάται την αυτό-αποκάλυψη.
Read More…Σου έχει τύχει να ξαπλώνεις στο κρεβάτι και να στριφογυρίζεις δίχως να μπορείς να κοιμηθείς;
Υπάρχουν νύχτες που το μυαλό σου τρέχει «τέρμα τα γκάζια»;
Έχεις συνδέσει την ώρα του ύπνου με τη ζωή σου να περνά καρέ-καρέ μπροστά σου;
Τα συναισθήματα διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην καθημερινότητά μας και για το λόγο αυτό, τόσο η ικανότητα να ερχόμαστε σε επαφή με αυτά, όσο και να τα εκφράζουμε, είναι πολύ πιο σημαντική από ότι ίσως πιστεύουμε.
Read More…Σε μια εποχή όπου οι κοινωνικές συνθήκες και απρόβλεπτοι παράγοντες, όπως ο Covid-19, διαμορφώνουν έναν νέο τρόπο ζωής, ίσως περισσότερο από ποτέ οφείλουμε να διασφαλίσουμε εκτός από τη σωματική και την ψυχολογική μας ευεξία.
Read More…Το να γνωρίζεις ουσιαστικά τον εαυτό σου αποτελεί ένα καλό βήμα για την επίτευξη της ευτυχίας, της γαλήνης και της ικανοποίησης στη ζωή σου. Μέσω της διαδικασίας αυτής μειώνονται οι εσωτερικές συγκρούσεις, διευκολύνεται το δυναμικό πάρσιμο των αποφάσεων, δημιουργείται ένα εσωτερικό κέντρο ελέγχου με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεσαι εύκολα από εξωγενείς παράγοντες και κατ’ επέκτασιν να μην είναι εύκολη η άσκηση κοινωνικής πίεσης, που συνήθως συνδέεται με το στρες και την ένταση.
Read More…Η υπερανάλυση αποτελεί τη διαδικασία της συνεχούς ανάλυσης των σκέψεων, η οποία συνήθως οδηγεί σε ανασφάλεια, αυξημένο άγχος και φόβο για το μέλλον. Το άτομο, δηλαδή, μπλοκάρει ψυχικά καθώς κάνει πρόβα ξανά και ξανά στο μυαλό του τόσο παρελθοντικές, όσο και μελλοντικές πράξεις ή αποφάσεις του, μη νιώθοντας ικανοποιημένο γι’ αυτές.
Read More…