Σε μια εποχή όπου οι κοινωνικές συνθήκες και απρόβλεπτοι παράγοντες, όπως ο Covid-19, διαμορφώνουν έναν νέο τρόπο ζωής, ίσως περισσότερο από ποτέ οφείλουμε να διασφαλίσουμε εκτός από τη σωματική και την ψυχολογική μας ευεξία.
Η ψυχολογική ευεξία αποτελεί το συνδυασμό του «νιώθω καλά» και λειτουργώ αποτελεσματικά. Το άτομο με καλή ψυχική υγεία βιώνει ισορροπία σε όλους τους τομείς (σωματικό, διανοητικό, ψυχικό), απολαμβάνει τη ζωή και αντιμετωπίζει το καθετί ως πρόκληση και όχι ως απειλή.
Ωστόσο, πολλές φορές, οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας σε συνδυασμό με το χρόνιο στρες μας κάνουν να ξεχνάμε μερικές βασικές αρχές που λειτουργούν προστατευτικά για την ψυχική μας υγεία.
Τι μπορείς να κάνεις:
1. Δημιούργησε μια ζωή με σκοπό και νόημα. Ξεκίνα με το να σκέφτεσαι τι κληρονομιά επιθυμείς να αφήσεις πίσω σου. Κατάγραψε πως θα ήθελες να σε θυμούνται ή ποια θα μπορούσε να είναι η συμβολή σου στην κοινωνία. Έπειτα, θέσε συγκεκριμένους στόχους προκειμένου να οδηγηθείς στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
2. Βάλε «στοπ» στις αρνητικές σκέψεις. Το χαρακτηριστικό των αρνητικών σκέψεων είναι ότι λειτουργούν αυτόματα και με τη μορφή χιονοστιβάδας. Η μία σκέψη διαδέχεται την άλλη, ενώ ταυτόχρονα τη μεγεθύνει, καθιστώντας τη δυσβάσταχτη. Εντόπισε τουλάχιστον τρεις πηγές από τις οποίες αναδύεται αρνητισμός γύρω σου και έπειτα, αναρωτήσου: «Τι μπορώ να κάνω, ώστε να έρθω σε λιγότερη επαφή με αυτές τις πηγές μέσα στην εβδομάδα μου;», «Σε τι ποσοστό αυτό που σκέφτομαι είναι πιθανό να συμβεί»;
3. Μην εκμηδενίζεις τα καλά που σου συμβαίνουν. Όταν θεωρείς πως είσαι «πάντα» άτυχος ή πως «όλα» σου πάνε στραβά, το μόνο που πετυχαίνεις είναι να επιβαρύνεις την ψυχολογία σου. Αφιέρωσε μερικά λεπτά ώστε να ανακαλέσεις κάποιες από τις ευχάριστες αναμνήσεις του παρελθόντος. Μπορεί να είναι από μια επιτυχημένη εκδρομή έως κάποιο βραβείο που κέρδισες. Μέσω της διαδικασίας αυτής θα φέρεις περισσότερη θετική ενέργεια στη ζωή σου, καθώς θα υπενθυμίζεις στον εαυτό σου την πληρότητα που η ζωή μπορεί να σου προσφέρει, ειδικά όταν οι περιστάσεις σε τραβούν προς τα κάτω.
4. Διαχειρίσου το θυμό σου. Ο θυμός μπορεί να είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα, αλλά έχει μεγάλη σημασία τόσο για την ψυχική μας υγεία, όσο και για τις σχέσεις μας με τους άλλους, να τον διαχειριζόμαστε σωστά. Μάθε να συγχωρείς, ώστε να απελευθερώσεις τον εαυτό σου από το θυμό που μπορεί να σε κρατά πίσω. Αντί να επικεντρώνεσαι σε πληγές και προσβολές του παρελθόντος, διοχέτευσε την ενέργειά σου σε πιο θετικές δράσεις που θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς και να αποκτήσεις μια ευτυχισμένη ζωή.
5. Αγάπησε τον εαυτό σου. Σε μια προσπάθεια να φτάσεις το «τέλειο» είναι πιθανό να αρχίσεις να θέτεις μη ρεαλιστικούς στόχους για τον εαυτό σου, τους οποίους φυσικά κάθε φορά θα αποτυγχάνεις να υλοποιήσεις, επιβεβαιώνοντας την αρχική σου πεποίθηση πως υστερείς έναντι των άλλων. Εντόπισε σε ποια σημεία κατακεραυνώνεις τον εαυτό σου και αναρωτήσου κατά πόσο αυτό είναι τελικά βοηθητικό.
6. Δώσε νόημα στο εδώ και τώρα. Σταμάτα να στεναχωριέσαι για το παρελθόν και να αγχώνεσαι για το μέλλον. Μέσω της ενσυνειδητότητας (η στοχευμένη κατεύθυνση της συνείδησης στο εδώ και τώρα χωρίς επικριτική διάθεση) θα μπορέσεις να εστιάσεις στο παρόν. Τεχνικές όπως ο διαλογισμός, ο καθοδηγούμενος οραματισμός και το ημερολόγιο θα σε βοηθήσουν να νιώσεις ανακούφιση από το στρες και να εντοπίσεις τα θετικά στοιχεία στη ζωή σου.
7. Μείωσε το στρες της καθημερινότητας. Τα αυξημένα επίπεδα στρες βλάπτουν τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική υγεία του ατόμου. Οι τεχνικές χαλάρωσης δεν θα σε βοηθήσουν μόνο να αποκτήσεις καλύτερο έλεγχο του εαυτού σου, αλλά θα συμβάλλουν στην αυτοπεποίθησή σου και στη βελτίωση των διαπροσωπικών σου σχέσεων.
8. Δημιούργησε υποστηρικτικό δίκτυο. Ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικό και ως εκ τούτου μεγάλες περίοδοι μοναξιάς λειτουργούν αρνητικά για την ψυχική ευεξία. Αφιέρωνε συστηματικά χρόνο για την ενδυνάμωση των κοινωνικών σου σχέσεων και αναζήτησε υποστήριξη από αυτούς που αγαπάς και εμπιστεύεσαι. Το να ζητάς βοήθεια είναι υγιές και δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας.
9. Βάζε όρια. Το 50% των προβλημάτων οφείλονται στα όρια που δεν βάζουμε. Μην υπομένεις την καταπιεστική συμπεριφορά των άλλων, γιατί τίποτα δε θα αλλάξει. Θέτοντας όρια, θα μειωθεί η συναισθηματική πίεση και θα τονωθεί η αυτοπεποίθησή σου.
10. Μην αναλώνεσαι για οτιδήποτε δεν είναι στον έλεγχό σου. Η προσπάθεια να ελέγξεις τα πάντα μπορεί να σε οδηγήσει σε συναισθηματική εξουθένωση. Αποδέξου πως υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις και σταμάτα να ασχολείσαι με αυτά. Επικεντρώσου σε εκείνα που μπορείς πραγματικά να επηρεάσεις.
Να θυμάσαι πως όσο άσχημο κι αν είναι αυτό που περνάς, το αύριο είναι η ευκαιρία σου να τα κάνεις όλα καλύτερα…