«Δεν αξίζω»
«Όλα στραβά μου πηγαίνουν»
«Ποτέ δε θα έχω μια επιτυχημένη σχέση»
«Πάντα θα υστερώ σε σχέση με τους άλλους»
Εάν οι παραπάνω σκέψεις σου είναι οικείες, τότε μάλλον έχεις πέσει κι εσύ στα δίχτυα των αρνητικών σκέψεων!
Βασικό χαρακτηριστικό των αρνητικών σκέψεων είναι ότι είναι έντονες, επαναλαμβανόμενες και μπλοκάρουν το μυαλό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούν στο άτομο στρες, ανησυχία, φόβο και στεναχώρια με αποτέλεσμα να χάνεται η ανεμελιά και η χαρά της ζωής.
Να τι μπορείς να κάνεις για να τις αντιμετωπίσεις:
1. Ημερολόγιο σκέψεων. Κατάγραψε στο χαρτί ή τον υπολογιστή σου τις σκέψεις που κατακλύζουν συχνότερα το μυαλό σου. Παρατήρησε πότε εμφανίζονται, για ποιο λόγο σε αναστατώνουν τόσο και στη συνέχεια αναζήτησε τρόπους για να βρεις λύση σε αυτό που σε προβληματίζει. Η καταγραφή βοηθά στο να γίνονται οι σκέψεις «πιο μικρές» και έτσι να μπορέσεις να τις δεις στην πραγματική τους διάσταση.
2. Άλλαξε οπτική γωνία. Όταν μια αρνητική σκέψη εμφανίζεται, προσπάθησε να τη νοηματοδοτήσεις διαφορετικά. Αντί για παράδειγμα να σκεφτείς «Έχασα τη δουλειά μου, γιατί δεν αξίζω» προσπάθησε να σκεφτείς «Ίσως αυτή είναι η ευκαιρία μου να τολμήσω και να διεκδικήσω κάτι διαφορετικό που θα με κάνει να εξελιχθώ».
3. Εστίασε στα καλά που σου συμβαίνουν. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, προσπαθώντας να εντοπίσει την απειλή για να μας προστατεύσει, τείνει να εστιάζει στα αρνητικά. Προσπάθησε να επικεντρωθείς στα θετικά της ζωής σου, δίχως να θεωρείς τίποτα δεδομένο ή αυτονόητο!
4. Εξασκήσου στην Ενσυνειδητότητα. Οι άνθρωποι στερούμαστε της χαράς της ζωής γιατί ενώ κάνουμε κάτι, σκεφτόμαστε κάτι άλλο. Την επόμενη φορά που θα έχεις την ευκαιρία να πιείς τον καφέ σου μαζί με φίλους, αντί να ανησυχείς για το τι θα πάει στραβά αργότερα, εστίασε στις αισθήσεις σου και δώσε έμφαση στο «εδώ και τώρα». Παρατήρησε τη ζεστασιά του ήλιου που χτυπά το μέτωπό σου, επικεντρώσου στα χρώματα που βλέπεις γύρω σου, εστίασε στη γεύση από το ρόφημά σου. Μόλις υλοποίησες με επιτυχία μια άσκηση ενσυνειδητότητας, αδειάζοντας το μυαλό σου από τις αρνητικές σκέψεις!
5. Δημιούργησε υγιείς ρουτίνες. Ο τρόπος ζωής διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση των αρνητικών σκέψεων. Η ισορροπημένη διατροφή και ο επαρκής ύπνος βοηθούν στη διατήρηση της ηρεμίας και της καλής διάθεσης, με αποτέλεσμα τη μείωση των αρνητικών σκέψεων. Η άσκηση και ειδικά η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα ή η άσκηση που συνδυάζεται με διαφραγματική αναπνοή (π.χ. πιλάτες, γιόγκα) βοηθούν στο άδειασμα της σκέψης και τη διαχείριση του στρες.
6. Βάλε STOP(P). Η τεχνική STOPP είναι ένας σύντομος τρόπος για να σταματήσεις τις αρνητικές σκέψεις τη στιγμή που εμφανίζονται. Παρακάτω σου έχω ένα μικρό σκονάκι για να θυμάσαι τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσεις και να μην ψάχνεις για δικαιολογίες!
S - Stop (Σταμάτα): Πάρε μια βαθιά ανάσα.
T -Take a breath (Πάρε αναπνοή): Πάρε μερικές βαθιές ανάσες για να χαλαρώσεις.
O - Observe (Παρατήρησε): Παρατήρησε τι σκέφτεσαι και τι νιώθεις.
P - Pull back (Πάρε απόσταση): Απόφυγε τις απόλυτες σκέψεις και δες τη μεγάλη εικόνα.
P - Practice what works (Εφάρμοσε ότι δουλεύει): Σκέψου τι θα μπορούσε να σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα.
Εάν οι αρνητικές σκέψεις επιμένουν επηρεάζοντας την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής σου, μη διστάσεις να ζητήσεις τη βοήθεια ενός κατάλληλα καταρτισμένου Ψυχολόγου ή Ψυχίατρου.