Συνήθως, εμείς οι γυναίκες, μαζί με το είδωλο της εικόνας του σώματός μας στον καθρέφτη βλέπουμε να εκφράζονται και όλες οι ανασφάλειές μας. Ξαφνικά, πιστεύουμε ότι τα κιλά προσδιορίζουν την ατομική μας ταυτότητα! Εκτός αυτού, αρχίζει ο φόβος για το τι θα πουν και για το πώς θα μας αξιολογήσουν οι γύρω μας. Η σκέψη και μόνο ενός βλέμματος που θα δείχνει αποστροφή ή λύπηση, είναι αρκετή για να μειώσει τη γυναικεία αυτοπεποίθηση, να προκαλέσει ντροπή και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και να αποτρέψει τη γυναίκα από το να εμφανιστεί στην παραλία με μαγιό.
Τις περισσότερες φορές η εικόνα που σχηματίζουμε για το σώμα μας επηρεάζεται από κοινωνικούς παράγοντες. Τα τελευταία χρόνια, τα δυτικά πρότυπα ομορφιάς τείνουν να επιβάλλουν την άκρως λεπτή και αψεγάδιαστη σιλουέτα, ως ένδειξη ομορφιάς, υγείας και επιτυχίας. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το μάρκετινγκ και τον καταιγισμό των διαφημίσεων που προβάλλουν εντυπωσιακά, σφριγηλά και «καλογυαλισμένα» σώματα, οδηγούν τη γυναίκα στο να πιστεύει πως η εμφάνισή της δεν είναι ποτέ αρκετά καλή.
Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να βιώνουμε λόγω των δύσκολων συνθηκών ζωής (π.χ. άγχος, θυμός, ματαίωση, ανασφάλεια), οδηγούν σε αρνητικές σκέψεις (π.χ. «δεν είμαι αρκετά όμορφη», «δε θα γίνω ποτέ αποδεκτή από τους άλλους», κτλ), οι οποίες με τη σειρά τους ενισχύουν τα αρχικά δυσάρεστα συναισθήματα με αποτέλεσμα να αξιολογούμε τον εαυτό μας λανθασμένα υπό το πρίσμα αυτού του δυσλειτουργικού φαύλου κύκλου.
Σε έναν αρκετά μεγάλο βαθμό όλοι χρειαζόμαστε το σεβασμό και την εκτίμηση των άλλων ώστε να οικοδομήσουμε την αυτοπεποίθησή μας. Όταν όμως φτάνουμε στο σημείο να αμφισβητούμε συνεχώς τον εαυτό μας και να έχουμε την ανάγκη διαρκούς επιβεβαίωσης από τους γύρω μας, τότε θα πρέπει να αναρωτηθούμε κατά πόσο εμείς οι ίδιοι δε δίνουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να νιώσει ικανοποίηση και θαυμασμό για αυτό που είναι.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορούμε να δούμε τον εαυτό μας σαν ένα πολύτιμο και μοναδικό κόσμημα, που σαν τέτοιο θα πρέπει να το εκτιμήσει ένας «αληθινά ειδικός» και όχι να γυρίζουμε εδώ κι εκεί ζητώντας να εκτιμήσει «ο καθένας» την πραγματική του αξία.
Τι μπορείς να κάνεις:
• Αποδέξου τον εαυτό σου. H εκτίμηση, η αγάπη και η αποδοχή του εαυτού μας φαίνεται να αποτελούν τη βάση της ψυχικής ισορροπίας. Ωστόσο, η βαθύτερη αποδοχή του εαυτού δε σχετίζεται με τις απόψεις των άλλων. Το σώμα μας είμαστε εμείς οι ίδιοι, κι αν το περιφρονούμε, σημαίνει ότι δεν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας!
• Ενίσχυσε την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση σου. Σύμφωνα με την «αυτοεκπληρούμενη προφητεία», ότι προσδοκούμε με βεβαιότητα τελικά θα συμβεί, γιατί ασυνείδητα εμείς θα έχουμε δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για αυτό (π.χ. «εάν νιώθω άνετα μέσα στο νέο μου μαγιό, θα φανώ εντυπωσιακή και στους γύρω μου γιατί θα μπορώ να υποστηρίξω αυτό που φοράω»)
• Απόφυγε τις συγκρίσεις και μη μιλάς πάντα αρνητικά για τον εαυτό σου
• Προσπάθησε να μην καταφεύγεις σε αποφυγές. Η τάση να αποφεύγουμε τις κοινωνικές καταστάσεις που απαιτούν την έκθεση του σώματος (π.χ. παραλία) συμβάλλει στην αρνητική εικόνα σώματος
• Αναγνώρισε τους τομείς που χρίζουν βελτίωσης και άλλαξε ότι δεν σου αρέσει στην εμφάνισή σου αρκεί, βέβαια, το κίνητρο για αλλαγή να είναι εσωτερικό και όχι επειδή οι άλλοι λένε ότι πρέπει να χάσεις κιλά ή γιατί σκέφτεσαι: «προκειμένου να γίνω αποδεκτή θα πρέπει να είμαι πιο αδύνατη». Η ατομική αξία του καθενός από εμάς σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με την εξωτερική του εμφάνιση!
Θυμήσου: Φτιάξε την ψυχολογία σου για να συμφιλιωθείς με την εικόνα του σώματός σου και μην περιμένεις να αποκτήσεις την «τέλεια» σιλουέτα για να φτιάξει η ψυχολογία σου!