«Φέτος θα πάω διακοπές με την παρέα μου!»

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που οι έφηβοι, κυρίως αυτοί των δύο τελευταίων τάξεων του λυκείου, διεκδικούν να πάνε διακοπές συντροφιά με την παρέα τους δίχως την επίβλεψη των γονέων τους. Το γεγονός αυτό προκαλεί αγωνία και φόβο στους γονείς, οι οποίοι δεν ξέρουν πώς να χειριστούν αποτελεσματικά την κατάσταση. Αρχικά σκέφτονται να μην επιτρέψουν μια τέτοια ενέργεια, καθώς οι έφηβοι δεν είναι ακόμα αρκετά μεγάλοι και ώριμοι. Έπειτα όμως, βλέποντας την αντιδραστικότητα των παιδιών τους να οξύνεται, συνειδητοποιούν πως θα πρέπει να συμπεριφερθούν πιο ευέλικτα.

Η αγωνία των γονέων είναι κατανοητή και αναμενόμενη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι η επιθυμία των εφήβων να βρεθούν τις μέρες των διακοπών με την παρέα τους είναι ένας ακόμα τρόπος γι' αυτούς να επιβεβαιώσουν την ανεξαρτησία τους, την νέα κοινωνική και προσωπική τους ταυτότητα ως μέλη μιας ομάδας συνομηλίκων. Επιπρόσθετα, με τον τρόπο αυτό διαφοροποιούν τον εαυτό τους από τα μικρότερα παιδιά τα οποία οφείλουν να ακολουθούν πιστά το πρόγραμμα των γονιών. Οι έφηβοι αισθάνονται μεγάλοι, θέλουν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να νιώσουν αυτόνομοι και διαφορετικοί από τους άλλους. Άλλωστε, σε ένα – δυο χρόνια είναι πιθανό ο έφηβος να βρεθεί να ζει εκ των πραγμάτων μόνος του, κάπου μακριά από την ασφάλεια του σπιτιού του. Επομένως, τόσο ο ίδιος όσο και οι γονείς του απαιτείται σιγά – σιγά να προετοιμάζονται για έναν τέτοιο αποχωρισμό.

Οπωσδήποτε, οι πρώτες διακοπές δίχως τους γονείς δεν παύουν να εγκυμονούν κινδύνους. Επομένως, χρειάζεται κατάλληλη ενημέρωση και συζήτηση, ώστε η κάθε πλευρά να προβάλλει τα αιτήματά της, να κατανοήσει τη θέση του άλλου και τελικά να βρεθεί μια μέση λύση που να ικανοποιεί γονείς και παιδιά.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές:

- Προτείνετε διακοπές σε ένα μέρος όπου διαμένει ένας δικός σας άνθρωπος, ώστε αν προκύψουν δυσκολίες ο έφηβος να έχει κάπου να απευθυνθεί.

- Επαναλάβετε θέματα ασφαλείας αναφορικά με το αλκοόλ, τις ουσίες και τις σεξουαλικές επαφές.

- Συζητείστε με τον έφηβο πόσο σημαντικό είναι να σέβεται τον εαυτό και το σώμα του και να μην παρασύρεται από την παρέα προκειμένου να κάνει πράγματα που δεν τον εκφράζουν, μόνο και μόνο για να μη χαρακτηριστεί ως «συντηρητικός» ή «σπαστικός».

- Τονίστε ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να είναι δικές του, όπως και κάθε τι που επιθυμεί να είναι αυτός!

- Συμφωνείστε να επικοινωνείτε σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα.

- Ενημερωθείτε για το ποια θα είναι τα υπόλοιπα μέλη της παρέας και επιδιώξτε να συζητήσετε με τους γονείς τους.

Μην ξεχνάτε ότι τα ταξίδια μακριά από το σπίτι λειτουργούν προπαρασκευαστικά για την ενήλικη ζωή. Οι ανησυχίες σας για το τι «καταστροφή» μπορεί να συμβεί, ας μη σας στερήσει την ευκαιρία να συζητήσετε ουσιαστικά με το παιδί σας, να ακούσετε τις επιθυμίες του, αλλά και να το οδηγήσετε στον δρόμο της υπευθυνότητας και της ωρίμανσης.