Μαμά πώς γεννιούνται τα παιδιά;

10 πως γεννιουνται τα παιδια

Μαμά πώς γεννιούνται τα παιδιά; Η ερώτηση που κάθε γονιός τρέμει να ακούσει από το στόμα του παιδιού του!

Είναι γεγονός ότι πολλοί γονείς θα εύχονταν οι ερωτικές ανησυχίες του παιδιού τους να άρχιζαν όταν οι ίδιοι θα το έκριναν αρκετά ώριμο για τέτοια ερωτήματα. Η ανάγκη τους, λοιπόν, να παρατείνουν την αθωότητα και παιδικότητα του αγοριού ή του κοριτσιού τους είναι κατανοητή. Ωστόσο, ο ρόλος τους, αναφορικά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση του παιδιού τους, είναι ουσιαστικός και καθοριστικός.

Αντίθετα με τη γενική αντίληψη ότι τα θέματα που αφορούν στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα θα πρέπει να συζητούνται από την έναρξη της εφηβείας και μετά, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση καλό είναι να ξεκινάει από νωρίς. Έτσι, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να προετοιμάζονται επαρκώς για τις αποφάσεις που θα πάρουν μελλοντικά σχετικά με τη σεξουαλικότητά τους, καθώς αυτή προσδιορίζει το ίδιο το άτομο, αλλά και τη ζωή του.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές:

1. Ακούστε τα παιδιά σας από μικρή ηλικία. Προσπαθήστε να μην «αναβάλετε για αργότερα» τη συζήτηση για θέματα που θέτει το παιδί σας σχετικά με το σώμα και την αναπαραγωγική διαδικασία.

2. Δημιουργήστε κλίμα ασφάλειας. Είναι σημαντικό να δώσετε στο παιδί σας να καταλάβει πως μπορεί να έρθει σε εσάς, για όποιες απορίες μπορεί να έχει, δίχως να ντρέπεται ή να φοβάται πως κάνει κάτι κακό.

3. Γίνετε οι «σεξουαλικοί» δάσκαλοι των παιδιών σας. Φροντίστε να είστε οι πρώτοι που θα προσφέρετε την απαραίτητη πληροφόρηση στο παιδί σας όσον αφορά σε θέματα της σεξουαλικότητας. Η ενημέρωση από άλλες πηγές (π.χ. διαδίκτυο, φίλοι, περιοδικά) μπορεί να είναι παραπλανητική και τρομακτική.

4. Αφήστε την αμηχανία στην άκρη! Είναι λογικό να ανησυχείτε για την αντίδρασή σας μπροστά σε μια «πικάντικη» ή «πονηρή» ερώτηση του παιδιού σας ή ακόμα για το εάν θα ξέρετε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να του μιλήσετε. Εξοικειωθείτε στο να κάνετε διάλογο με το παιδί σας για τα σημαντικά θέματα στη ζωή του και μιλήστε του για τον έρωτα φυσικά, όπως για οποιαδήποτε άλλο θέμα, δίχως να δείχνετε αμήχανοι ή σαστισμένοι.

5. Δώστε το καλό παράδειγμα! Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί σας στη διαμόρφωση υγειών σχέσεων είναι να γίνετε οι ίδιοι παράδειγμα προς μίμηση μέσω της σχέσης σας με τον σύντροφό σας. Τα παιδιά βλέπουν συμπεριφορές και τις αναπαράγουν.

Το να είναι κανείς γονιός μιας μικρής ύπαρξης που συνεχώς αναπτύσσεται και είναι γεμάτη απορίες σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση! Ωστόσο, τα παιδιά καλό είναι να εξοικειώνονται σταδιακά με το φύλο και το σώμα τους, καθώς αυτά αποτελούν βασικό κομμάτι της ταυτότητάς τους. Εξίσου όμως σημαντικό είναι να εξοικειώνονται και με το άλλο φύλο, καθώς μελλοντικά θα αναδειχτεί στο σημαντικότερο ίσως κομμάτι της ζωής τους!