Πρώτη Συνεδρία στον Ψυχολόγο: Και Τώρα;

first session

Η απόφαση να επισκεφτεί κάποιος έναν Ψυχολόγο για πρώτη φορά αποτελεί μια διαδικασία αρκετά δύσκολη και συχνά γεμάτη με αμφιβολίες και άγχος. Άλλωστε, αυτό είναι το χαρακτηριστικό του καινούριου και αυτού που δεν έχουμε τολμήσει να δοκιμάσουμε στο παρελθόν.

Δεν είναι λίγες οι φορές που το μυαλό γεμίζει με σκέψεις, όπως: «Μήπως φανώ αδύναμη;», «Μήπως με θεωρήσουν τρελή;», «Αφού ξέρω τι έχω, να το αντιμετωπίσω μόνη…», «Μήπως αυτά που θα πω είναι ανοησίες;», «Και ωραία, άντε και πήγα εκεί, τι θα πω;».

Ειδικά στην πρώτη συνεδρία συναντάω ανθρώπους με αυξημένο
άγχος για το αν θα έχουν κάτι να πουν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησής μας ή αν θα καταφέρουν να εξηγήσουν τι είναι αυτό που τους απασχολεί. Σίγουρα, το τι θα πει ο καθένας στο θεραπευτή του εξαρτάται από το είδος της δυσκολίας του, αλλά και από το πόσο είναι έτοιμος και ο ίδιος να ανοιχτεί και να εμπιστευτεί. Ας μην ξεχνάμε πως ειδικά η πρώτη συνάντηση με το θεραπευτή μπορεί να είναι μια άβολη διαδικασία, πόσο μάλλον για ένα άτομο πιο συνεσταλμένο και εσωστρεφές.

Ακολουθούν μερικά θέματα στα οποία θα μπορούσες να αναφερθείς στην πρώτη συνεδρία με τον Ψυχολόγο σου, όχι τόσο για να λειτουργήσουν ως οδηγός, αλλά προκειμένου να ξεκαθαρίσεις λίγο καλύτερα μέσα σου σε τι ΕΣΥ επιθυμείς να εστιάσεις.

1.    
Τι είναι αυτό που σε δυσκολεύει και χρειάζεσαι βοήθεια. Παρόλο που σε αρκετούς αυτό είναι ξεκάθαρο, στους περισσότερους η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι καθόλου σαφής. Στην περίπτωση αυτή περιέγραψε στο θεραπευτή σου μερικές από τις πιο δύσκολες στιγμές της καθημερινότητάς σου, τι συναίσθημα σου προκαλείται εκείνη τη στιγμή και συνήθως πως αντιδράς.
2.    
Προσδιόρισε το χρονικό διάστημα που δε νιώθεις καλά. Πότε θυμάσαι τα πράγματα να ξεκινούν να πηγαίνουν διαφορετικά από το συνηθισμένο; Μήπως έχεις εντοπίσει κάποια μοτίβα μέσα σε αυτό το διάστημα; Π.χ να κλείνεσαι στον εαυτό σου, να κλαις συχνά, να δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς…
3.    
Αναφέρσου ακόμα και στα «ασήμαντα». Πολλές φορές διακρίνω ένα μεγάλο άγχος στους θεραπευόμενούς μου για το εάν θα μου μιλήσουν για «ανόητα» ή «λάθος» πράγματα. Να θυμάσαι πως δεν υπάρχει «σωστό» και «λάθος» θέμα προς συζήτηση στην ψυχοθεραπεία. Μέσα από τι αφηγήσεις σου, ακόμα και για αυτά που θεωρείς μικρά και καθημερινά, ο θεραπευτής σου θα βοηθηθεί στο να σε καταλάβει καλύτερα.
4.    
Περιέγραψε την ποιότητα της ζωής σου. Αναφέρσου στο πόσο λειτουργική και δραστήρια είσαι στην καθημερινότητά σου. Ποιο είναι το κυρίαρχο συναίσθημα μέσα στη μέρα σου; Τι σε κάνει χαρούμενη; Τι σε αγχώνει; Τι σε φοβίζει;
5.    
Μίλησε για τον τρόπο που σκέφτεσαι. Πώς τείνεις να ερμηνεύεις τα πράγματα; Είναι κάποιες σκέψεις που έρχονται πιο συχνά στο μυαλό σου κατά τη διάρκεια ή το τέλος της ημέρας; Έχεις σκεφτεί ποτέ να κάνεις κακό στον εαυτό σου;
6.     Περιέγραψε τις διαπροσωπικές σου σχέσεις. Πώς αλληλεπιδράς με τους γύρω σου σε επίπεδο οικογένειας, εργασίας, ερωτικών και φιλικών σχέσεων; Η ύπαρξη και το είδος του κοινωνικού δικτύου μπορεί να είναι η λύση ή το πρόβλημα σε μια συναισθηματική διαταραχή.
7.    
Αναφέρσου σε αυτά που κουβαλάς. Κανείς δε φύτρωσε σε μια στιγμή. Όλοι έχουμε το σακουλάκι με τα βάρη μας. Πρόκειται για κάποια τραυματική εμπειρία στο πλαίσιο της οικογένειας, για κάποιο περιστατικό κακοποίησης, για κάποια σημαντική αλλαγή ή για κάποιου είδους εξάρτηση; Αν και τη δεδομένη στιγμή ίσως να μη θες να ασχοληθείς με κάποιο από αυτά τα ζητήματα, θα είναι χρήσιμο για το θεραπευτή σου να τα γνωρίζει και να διερευνήσει την πιθανή τους σύνδεση με την τωρινή σου δυσκολία.

Η Ψυχοθεραπεία αποτελεί μια επίπονη διαδικασία και χρειάζεται θάρρος προκειμένου κανείς να πάρει την απόφαση να ξεκινήσει. Για το λόγο αυτό είναι υψίστης σημασίας να εισπράττεις ασφάλεια, αποδοχή και σεβασμό από τον θεραπευτή σου. Η πρώτη συνεδρία δεν είναι πάντα αντιπροσωπευτική, για αυτό δώσε λίγο χρόνο τόσο σε εσένα, όσο και στο θεραπευτή σου. Άλλωστε,
«προκειμένου να διανύσεις χίλια μέτρα, χρειάζεται ένα καλό πρώτο βήμα…».