Μένουμε σπίτι χωρίς στρες! Όμως μαζί μας μένουν και οι επαγγελματικές μας υποχρεώσεις, καθώς η τηλεργασία είναι πλέον γεγονός. Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η υποχρεωτική εργασία από το σπίτι;
Υιοθετήστε μια καθημερινή ρουτίνα η οποία θα φέρει ισορροπία στη μέρα σας. Ορίστε το ξυπνητήρι να χτυπά συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα και απομακρύνετε το δάχτυλό σας από το δελεαστικό κουμπάκι της «αναβολής». Άλλωστε, οι παραπάνω ώρες ύπνου επιβραδύνουν τις γνωστικές λειτουργίες στον ίδιο βαθμό με τη στέρηση του ύπνου.
Πετάξτε μακριά τις πιτζάμες σας. Το ξέρω πως είναι απίστευτα δελεαστικό να δουλεύετε μέσα στη χνουδωτή πιτζάμα σας ή σε εκείνη την 3 νούμερα μεγαλύτερη φόρμα που σας χαρίζει άνεση και ζεστασιά. Ωστόσο, ένα τέτοιο ντύσιμο δεν δίνει το μήνυμα στον εγκέφαλο πως πρέπει να συγκεντρωθεί και να επιτελέσει μια εργασία με προσοχή. Κάντε, λοιπόν, το μπάνιο σας, περιποιηθείτε την εμφάνισή σας και επιλέξτε ρούχα που θα αρμόζουν στην εργασία που κάνετε, με αποτέλεσμα να αυξηθεί έτσι το αίσθημα παραγωγικότητάς σας
Οργανώστε ένα χώρο εργασίας. Ιδανικά, διαμορφώστε το γραφείο σας σε έναν χώρο που δεν θα τον μοιράζεστε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Διαλέξτε μια άνετη καρέκλα, μεγάλη επιφάνεια εργασίας και τα αγαπημένα σας διακοσμητικά στοιχεία που θα σας φτιάχνουν τη διάθεση. Εάν υπάρχει δυνατότητα, τοποθετήστε το γραφείο σας σε σημείο όπου σηκώνοντας το βλέμμα θα μπορείτε να δείτε έξω από το παράθυρο, κάποιον ωραίο πίνακα ή ένα φυτό
Κρατήστε επαφή με τους συναδέλφους σας. Η εργασία από το σπίτι μπορεί να εντείνει το αίσθημα της απομόνωσης. Ξεκινήστε τη μέρα ή ορίστε συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα για τηλεδιασκέψεις με τους συναδέλφους σας. Έτσι, θα νιώθετε πιο δεμένοι ως ομάδα, υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλο.
Διατηρήστε το ωράριο εργασίας. Δουλεύω από το σπίτι δε σημαίνει στέλνω e-mails τα μεσάνυχτα επειδή τότε κοιμήθηκε το παιδί ή ούτε διακόπτω την εργασία μου για να μιλήσω σε γνωστούς και φίλους που «μιας και είμαι σπίτι» τηλεφωνούν για να μάθουν πως είμαι. Βάλτε όρια λέγοντας για παράδειγμα: «Θα τελειώσω με τη δουλειά μου κατά τις 17:00 και θα σε καλέσω τότε εγώ». Αντίστοιχα, όταν έρθει εκείνη η ώρα, κλείστε τον υπολογιστή μιας και… «σχολάσατε!»
Θέστε συγκεκριμένους στόχους που επιθυμείτε να ολοκληρώσετε μέσα στην ημέρα. Τελειώνοντας, αξιολογείστε τι πετύχατε και τι όχι. Για τους πρώτους μην αμελήσετε να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας, ενώ για τους δεύτερους βάλτε στόχο να τους καλύψετε άμεσα.
Διαχωρίστε την προσωπική από την επαγγελματική ζωή. Εξηγείστε στους αγαπημένους σας και ειδικά στα παιδιά, αν έχετε, πως το γεγονός του ότι βρίσκεστε στο σπίτι δε σημαίνει πως είστε διαθέσιμοι για παιχνίδι ή για άλλες δουλειές, όχι γιατί δεν νοιάζεστε, αλλά γιατί εκείνη τη στιγμή ουσιαστικά «είστε στο γραφείο».
Η τηλεργασία αποτελεί σίγουρα μια νέα πρόκληση, αλλά με την κατάλληλη οργάνωση μπορεί να λειτουργήσει ως πολύτιμο εργαλείο στα χέρια κάθε εργαζόμενου. Άλλωστε, δεν αλλάζει ουσιαστικά η φύση της εργασίας σας, αλλά ο χώρος όπου την ασκείτε!