Είναι γεγονός ότι στο ξεκίνημα μιας σχέσης όλα τα ζευγάρια επιθυμούν μια ευτυχισμένη κοινή ζωή, όπου θα κυριαρχούν η αγάπη, ο αιώνιος έρωτας, ο αλληλοσεβασμός, η ειλικρίνεια, η αλληλοϋποστήριξη, η εμπιστοσύνη και ο ρομαντισμός. Πεποίθηση δε των περισσοτέρων είναι ότι η δική τους σχέση θα είναι διαφορετική από των άλλων και ότι το μέλλον τους μαζί θα είναι αρμονικό και ονειρεμένο. Υπάρχει όμως η τέλεια σχέση; Και αν ναι, πώς μπορούμε να την αποκτήσουμε;
Σίγουρα οι σχέσεις έχουν ωραίες και άσχημες στιγμές. Άλλοτε μας κάνουν να πετάμε στα σύννεφα και άλλοτε προκαλούν αβάσταχτο πόνο και απελπισία. Αν και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν προκαθορισμένες συνταγές που να οδηγούν αδιαμφισβήτητα σε μια πετυχημένη σχέση, σίγουρα ο καθένας μας μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιες τακτικές, ώστε να κερδίσει περισσότερα από τον σύντροφό του, αλλά και να βελτιώσει την ποιότητα της επαφής μαζί του.
Μερικές χρήσιμες συμβουλές:
1. Αρχή της συνεργασίας: αρκετοί ερευνητές περιγράφουν τη σχέση ως έναν αγώνα τένις, που σημαίνει ότι όπως ρίχνει ο ένας την μπάλα στον άλλο, έτσι θα του γυρίσει πίσω. Συνήθως, οι δυσαρεστημένοι σύντροφοι δεν εστιάζουν στο τι μπορούν να κάνουν οι ίδιοι ώστε να βελτιωθεί η σχέση τους, αλλά επικεντρώνονται σε αυτά που λέει ή κάνει ο σύντροφός τους και δεν τους αρέσουν. Στοχεύστε κυρίως στην αλλαγή της δικής σας συμπεριφοράς και μην αναλωθείτε στο να περιμένετε τον σύντροφό σας να αλλάξει. Τολμήστε να κάνετε το πρώτο βήμα αλλαγής και θα δείτε ότι σύντομα θα ακολουθήσει και ο σύντροφός σας!
2. Αύξηση των θετικών σημείων στη σχέση: σε μια σχέση είναι βασικό να δίνεται σημασία στις ευχάριστες πλευρές της και στα θετικά στοιχεία του κάθε συντρόφου. Προσπαθήστε, λοιπόν, να ανακαλύψετε ξανά τη γοητεία που βρίσκατε κάποτε ο ένας στον άλλον και να μην επικεντρώνεστε μόνο σε ότι σας δυσαρεστεί και εκνευρίζει!
3. Επικοινωνία: βασικό συστατικό μιας επιτυχημένης σχέσης είναι η καλή επικοινωνία. Μιλώντας για «καλή επικοινωνία» εννοούμε τη συζήτηση και ακρόαση με τρόπο που να προωθεί την αμοιβαία κατανόηση και ίσως και την αμοιβαία επίλυση προβλημάτων σε περιπτώσεις ασυμφωνίας. Εννοούμε την ελεύθερη έκφραση των απόψεων, μακριά από κάθε είδους κριτική ή ειρωνικά σχόλια. Εννοούμε την αβίαστη έκφραση της επιθυμίας μας να μην ακολουθήσουμε σε μια έξοδο ή αντίστοιχα να επιλέξουμε ένα διαφορετικό μέρος διακοπών από τα συνηθισμένα, να μαγειρέψουμε το δικό μας αγαπημένο φαγητό ή να ακούσουμε στο αυτοκίνητο το είδος μουσικής που μας εκφράζει. Τολμήστε, λοιπόν, να εκφράσετε ακόμα και πράγματα που εκ πρώτης όψεως σας μοιάζουν ασήμαντα!
4. Υπερβατικός διαλογισμός: συχνά, λόγω του στρες υπερ – αντιδρούμε, θυμώνουμε, λέμε ή κάνουμε κάτι που μετά το μετανιώνουμε. Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε, άλλωστε, είναι η φυσική έκφραση του πως αισθανόμαστε. Με τον υπερβατικό διαλογισμό η ποιότητα της συμπεριφοράς μας βελτιώνεται και γινόμαστε πιο ανεκτικοί. Επομένως, όσο καλύτερα νιώθουμε μέσα μας, τόσα περισσότερα προσφέρουμε και στον σύντροφό μας!
5. Ανανεώστε το κλίμα στη σχέση: εκτός από τις αμοιβαίες υποχωρήσεις που είναι απαραίτητες σε κάθε σχέση, ανανεωθείτε κάνοντας μικρές εκπλήξεις στον σύντροφό σας. Οργανώστε ένα απροσδόκητο ταξίδι, βάλτε κεριά και απαλή μουσική στο τετριμμένο βραδινό τραπέζι, χαρίστε ένα όμορφο μπουκέτο λουλούδια!
6. Μην αμελείτε τη σεξουαλική σας ζωή: η καλή ποιότητα της σεξουαλικής επαφής, αν και όχι απαραίτητη προϋπόθεση για μια ευτυχισμένη σχέση, συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη ουσιαστικών δεσμών μεταξύ των συντρόφων. Ακόμα και σε περιόδους έντασης προσπαθήστε τουλάχιστον να μην πηγαίνετε στο κρεβάτι τσακωμένοι ή θυμωμένοι μεταξύ σας!
7. Σύμμαχοι όχι εχθροί: εμπνεύστε ασφάλεια και εμπιστοσύνη στον σύντροφό σας. Τις αμέτρητες φορές που θα έρθετε αντιμέτωποι με φίλους και συγγενείς θυμηθείτε πως βρίσκεστε στο ίδιο στρατόπεδο με το ταίρι σας, πάρτε το μέρος του, επαινέστε το και υπερασπιστείτε τα θέλω του!
Το σίγουρο είναι πως η κάθε σχέση θέτει τις δικές της αξίες και πως ακόμα και στα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια τα λάθη, οι εντάσεις και οι διαφωνίες δεν μπορούν να εκλείψουν. Εκείνο, όμως, που έχει σημασία είναι η ικανότητα του ζευγαριού να τα αναγνωρίζει και να προσπαθεί να τα διορθώσει από κοινού, ανακαλύπτοντας δρόμους που θα ικανοποιούν και τις δύο μεριές.