Ζήλια

Παρανοειδής Διαταραχή Προσωπικότητας: Αίτια και Συμπτώματα

Jealousy

Η Παρανοειδής Διαταραχή Προσωπικότητας ανήκει στις διαταραχές προσωπικότητας οι οποίες έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την εκκεντρική σκέψη και συμπεριφορά. Το άτομο, δηλαδή, που πάσχει από την εν λόγω διαταραχή πιστεύει επίμονα πως οι γύρω του μηχανορραφούν εναντίον του και προσπαθούν να το βλάψουν και να το εκμεταλλευτούν. Αδυνατεί να εγκαταλείψει τις υποψίες του και στρέφεται με κατηγόριες εναντίον του προσώπου που θεωρεί ότι πράττει εναντίον του.

Read More…

Σχέσεις συναισθηματικής εξάρτησης

lock

"Δεν μπορώ να μην ξέρω που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή ο σύντροφός μου. Ανησυχώ όποτε δεν απαντάει αμέσως στο τηλέφωνο, ακόμα κι όταν ξέρω πως εκείνη την ώρα βρίσκεται στη δουλειά".
"Παραπονιέται διαρκώς πως δεν του αφήνω προσωπικό χώρο και χρόνο. Δεν καταλαβαίνω..Πώς μπορεί να θέλει να βγει με τους φίλους του; Εμένα πότε θα με δει;"
"Είμαι παντρεμένη εδώ και ένα χρόνο και όποτε ο σύζυγός μου λείπει από το σπίτι, χάνεται μαζί του και η χαρά μου. Δεν αντέχω να μένω μόνη μου".
"Είμαι δύο μήνες με τον σύντροφό μου και είναι όλη μου η ζωή! Θέλω να του στέλνω μηνύματα, να τον βλέπω κάθε μέρα και να τα κάνω όλα μαζί του. Διαφορετικά δεν έχει νόημα. Δεν μπορώ να ευχαριστηθώ τίποτα! Όταν δε μου δίνει σημασία κλαίω και φοβάμαι πως θέλει να χωρίσουμε..."

Read More…

Μήπως ο σύντροφός σου δεν "αποχωρίζεται" την πρώην του;

2. Όταν δεν αποχωρίζεται την πρωην

Πολλές φορές η "πρώην" του καταφέρνει να κάνει αισθητή την παρουσία της μέσα στη σχέση σας. Είτε από πρόθεση, είτε από όχι, με κάποιον τρόπο την βρίσκεις μπροστά σου: τηλεφωνήματα στον σύντροφό σου όταν εκείνη δε νιώθει καλά, σε εξόδους με κοινές τους παρέες, όταν σου μιλάει για εκείνη λέγοντας πως έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους μια ιδιαίτερη σχέση και πως τους ενώνουν κοινές εμπειρίες.

Read More…