Φοβάται τη δέσμευση; 5 λόγοι που εξηγούν το γιατί!

4 φοβία δέσμευσης

Συχνά, πολλά προβλήματα στη σχέση έχουν να κάνουν με τον φόβο είτε του ενός, είτε και των δύο συντρόφων να δεσμευτούν ο ένας στον άλλο.

1. Συνήθως, αυτό συμβαίνει γιατί το άτομο φοβάται την αλλαγή. Το να μείνει κάποιος σε μια σταθερή σχέση ή ακόμα και να οδηγηθεί στο γάμο, μπορεί να προκαλέσει έντονο στρες, καθώς αυτό συνεπάγεται αλλαγή της καθημερινής ρουτίνας. Το άτομο, δηλαδή, πιστεύει πως θα χρειαστεί να αλλάξει τις συνήθειές του και να καταπιέσει τις επιθυμίες του και έτσι νιώθει αδύναμο να διαχειριστεί το άγχος του. Λόγω αυτού, αποφεύγει τη δέσμευση, ανησυχώντας μήπως διαφορετικά χάσει την ασφάλεια και την ανεξαρτησία του.

2. Ένας άλλος λόγος που αποφεύγει κανείς τη δέσμευση είναι ο φόβος της οικειότητας, είτε σε σεξουαλικό, είτε σε συναισθηματικό, είτε σε συμπεριφορικό επίπεδο. Αν και η οικειότητα σε ένα ζευγάρι οδηγεί στην ισχυροποίηση της σχέσης, υπάρχουν σύντροφοι που επειδή έχουν βιώσει απόρριψη μέσα στην πατρική οικογένεια ή από κάποιον προηγούμενο ερωτικό σύντροφο, φοβούνται να εκτεθούν, πιστεύοντας πως η σύντροφός τους θα τους εκμεταλλευτεί.

3. Άλλωστε, η χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι άλλος ένας λόγος που μπορεί να οδηγήσει στη φοβία προς τη δέσμευση. Το ανασφαλές άτομο πιστεύει πως η σύντροφός του θα δει όλα τα αρνητικά του σημεία, θα τον κρίνει, θα τον κατακρίνει και τελικά θα τον εγκαταλείψει. Έτσι, δημιουργείται μια ανάγκη να προστατέψει τον εαυτό του από τη σύντροφό του πριν εκείνη αποκτήσει τη «δύναμη» να τον πληγώσει.

4. Η πίεση από την πατρική οικογένεια, μπορεί επίσης να αποθαρρύνει την εξέλιξη μιας σχέσης. Όταν ο σύντροφος είναι προσκολλημένος στους γονείς του και θεωρεί πως η σύντροφός του δεν γίνεται αποδεκτή από εκείνους, είναι πιθανό να βάλει εμπόδια στη σχέση του προκειμένου να μην «προδώσει» και απογοητεύσει τους γονείς του.

5. Η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τη σύντροφο οδηγεί και αυτή με τη σειρά της σε προβλήματα δέσμευσης. Προηγούμενες εμπειρίες, όπως το να μεγαλώνει κανείς σε μια οικογένεια όπου οι γονείς δεν έχουν υγιείς σχέσεις μεταξύ τους ή είναι ασυνεπείς στη συμπεριφορά τους προς το παιδί, διδάσκουν το άτομο από νωρίς πως δεν πρέπει να εμπιστεύεται τους ανθρώπους γύρω του. Επομένως, καλό είναι να τους κρατά σε μια κάποια απόσταση!

Οι δυσκολίες στα θέματα δέσμευσης μπορούν να ξεπεραστούν εάν το άτομο εντοπίσει την πηγή του προβλήματος. Τον λόγο, δηλαδή, που φοβάται τόσο να έρθει κοντά με την σύντροφό του και να μοιραστεί τη ζωή του μαζί της. Μήπως γίνεσαι ο αποδέκτης συναισθημάτων που προορίζονται στην πραγματικότητα για κάποιους άλλους (γονείς, προηγούμενη σύντροφος, φίλοι); Προσπαθήστε να βρείτε μαζί τι τον αγχώνει τόσο πολύ στη σχέση σας, ακόμα κι αν αυτό προϋποθέτει κάποια στιγμή και τη βοήθεια ενός ειδικού.