Ακούς τον σύντροφό σου να λέει ότι σε αγαπάει τρελά, πως κάνει τα πάντα για σένα και πως βασικός σκοπός της ζωής του είναι το να σε κάνει χαρούμενη και ευτυχισμένη. Όμως, όσο κι αν θες να πιστέψεις πως έχεις μια υπέροχη συντροφική σχέση, κάτι σε κάνει να φοβάσαι για το αντίθετο. Οι στιγμές που δεν νιώθεις άνετα μαζί του αυξάνουν, όπως και τα επίπεδα του στρες που βιώνεις καθημερινά, ενώ συχνά σου δημιουργεί την αίσθηση πως προσπαθεί να σε ελέγξει και να σε χειραγωγήσει.
Μήπως βρίσκεσαι σε μια σχέση που σε γεμίζει αρνητισμό; Προσπάθησε να αναγνωρίσεις τα σημάδια:
1. Είναι διαρκώς επικριτικός μαζί σου. Όλοι μας έχουμε περιθώρια βελτίωσης και είναι επιθυμητή η εποικοδομητική κριτική. Ωστόσο, σε περίπτωση που ο σύντροφός σου σε υποτιμά διαρκώς είτε για τον τρόπο σκέψης, είτε για τις αποφάσεις που παίρνεις, είτε απλά για την εμφάνισή σου, τότε θα πρέπει να προβληματιστείς. Εάν έχεις φτάσει στο σημείο να αναρωτιέσαι πως γίνεται να τα κάνεις όλα λάθος, ενώ ο περίγυρός σου δεν σου δίνει αντίστοιχη ανατροφοδότηση, τότε μάλλον βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση.
2. Προσπαθεί να σε ελέγχει σε ότι κι αν κάνεις. Μήπως σου λέει πώς να χειριστείς θέματα στη δουλειά σου, με ποιους να κάνεις παρέα, πώς να συμπεριφερθείς μέσα στην παρέα; Εκνευρίζεται όταν δεν κάνεις αυτά που σου υποδεικνύει; Μήπως σε ζηλεύει διαρκώς και γίνεται έντονα κτητικός απέναντί σου; Μπορεί κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές να αποτελούν ένδειξη αγάπης. Εάν, όμως, ξεπερνά τα όρια τότε αποτελούν ενδείξεις μιας παθολογικής σχέσης εξάρτησης.
3. Θέλει να βγαίνει από πάνω. Όταν διαφωνείτε σε κάτι καταναλώνει περισσότερο κόπο, χρόνο και επιχειρήματα προκειμένου να αποδείξει πως έχει δίκιο, παρά για να οδηγηθείτε σε μια λύση που θα είναι πραγματικά χρήσιμη και για τους δυο σας ή για να κατανοήσει και τη δική σου άποψη. Ειδικά εάν επιδιώκει να σου δημιουργήσει ενοχές, ώστε να συμφωνήσεις μαζί του, τότε μάλλον βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση.
4. Υποτιμά τα επιτεύγματά σου. Μοιάζει αδιάφορος ή γίνεται ακόμα και ειρωνικός απέναντι στις επιτυχίες σου. Σε μια τοξική σχέση ο σύντροφός σου ζηλεύει τα όσα καταφέρνεις και νιώθει πως απειλείται, γιατί φαίνεται υποδεέστερος. Έτσι, αντί να σε ενθαρρύνει στα νέα σου βήματα, όλο και κάτι αρνητικό βρίσκει για να το σχολιάσει.
5. Σε πληγώνει είτε σωματικά είτε συναισθηματικά. Σε μια τοξική σχέση μπορεί να υπάρξουν περιστατικά σωματικής κακοποίησης, όπως σπρωξίματα, χαστούκια, πέταγμα αντικειμένων εναντίον σου. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές συναισθηματικής κακοποίησης, οπότε και παρατηρούνται συμπεριφορές όπως: στιγμές έντονης συναισθηματικής φόρτισης, καταστάσεις κατά τις οποίες τη μια στιγμή ο σύντροφός σου είναι πολύ καλά μαζί σου και την αμέσως επόμενη σου μιλάει άσχημα δηλώνοντας πως δεν σε θέλει, πως είσαι άχρηστη και ανάξιά του, σε επικρίνει διαρκώς και δεν είναι καθόλου ευέλικτος σε αλλαγές, σε ρεζιλεύει και σου φωνάζει, σε κάνει να νιώθεις υπαίτια για κάθε αρνητικό που συμβαίνει στη σχέση σας, επικαλείται διαστρεβλωμένα γεγονότα και στατιστικά στοιχεία προκειμένου να σε πείσει για την ενοχή σου.
6. Δεν είναι υποστηρικτικός. Σε μια υγιή σχέση ο σύντροφός σου είναι ο πρώτος στον οποίο θα στραφείς για να νιώσεις καλύτερα μετά από μια πιεστική κατάσταση. Σε μια τοξική, όμως, σχέση ο σύντροφος είναι ψυχρός και απορριπτικός με αποτέλεσμα να αποζητάς υποστήριξη στους φίλους και την οικογένειά σου. Εσύ σε ποια από τις δύο περιπτώσεις θα κατέτασσες τον εαυτό σου;
Προσπάθησε να κατανοήσεις τη φύση της σχέσης σου και να διαπιστώσεις εάν αυτό που ζεις με τον σύντροφό σου είναι πραγματική αγάπη ή ένας τρόπος για να σου ασκείται έλεγχος. Προστάτεψε τον εαυτό σου και χάρισε στον εαυτό σου τη σχέση που σου αξίζει!