Προσδοκίες: Ποιος ο ρόλος τους στη ζωή μας;

43006798_170376167210716_2022780977662656512_n

Σύμφωνα με τον ποιητή Οβίδιο, ο γλύπτης Πυγμαλίωνας κάποτε έφτιαξε μια πολύ όμορφη -τέλεια- γυναίκα από ελεφαντόδοντο, την οποία στη συνέχεια ερωτεύτηκε. Η Γαλάτεια, όπως την ονόμασε, αντιπροσώπευε την ιδεατή για αυτόν γυναίκα και στο πρόσωπό της καθρεφτίζονταν όλες οι ελπίδες και επιθυμίες του.

Read More…

Οι καλοκαιρινές διακοπές τελείωσαν! Πώς να επανέλθεις ομαλά σε 5 βήματα...

Pasted Graphic

Τη στιγμή που κλείνεις την πόρτα του σπιτιού πίσω σου συνειδητοποιείς ότι αυτό ήταν. Επιστροφή! Διακοπές τέλος!Κάθε χρόνο αναμένουμε πώς και πώς τις καλοκαιρινές διακοπές ως το "μεγάλο γεγονός" που θα μας βγάλει από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, ως την ανάπαυλα από τα "πυρά" των υποχρεώσεων, ως τη "μικρή όαση" που θα μας χαρίσει ανακούφιση από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο σπίτι και την εργασία κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Γρήγορα όμως... να ’μαστε και πάλι μπροστά στην είσοδο του σπιτιού μας, να αντικρίζουμε το βουνό της αλληλογραφίας και των λογαριασμών, φορτωμένες τσάντες, τσαντάκια, φουσκωτά, βατραχοπέδιλα… Και τώρα;;;

Read More…

Ψυχολογία - Ψυχιατρική - Ψυχανάλυση: Πρόκειται για το ίδιο αντικείμενο ή διαφέρουν;

Συχνά, ακόμα και στις μέρες μας, δημιουργείται μια σύγχυση αναφορικά με τις έννοιες: Ψυχολογία, Ψυχιατρική και Ψυχανάλυση. Αδυνατώ να φέρω στο μυαλό μου όλες τις φορές που απαντώντας στην ερώτηση: "Με τι ασχολείσαι;" στο άκουσμα του "Ψυχολόγου" παίρνω την απόκριση: "Α, μάλιστα! Και πόσο καιρό ασκείς την Ψυχανάλυση;". Αντίστοιχα, υπάρχουν άτομα τα οποία με προσφωνούν: "Γιατρέ μου".

Read More…

Γιορτές: Μέρες ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης ή παράγοντας στρες;

Αναμφίβολα, η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χρωματίζεται από ένα κλίμα αγάπης, ευτυχίας και χαράς. Τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι ή έτσι θέλουμε να πιστεύουμε. Δυστυχώς, όμως, για πολλούς ανθρώπους οι γιορτές των Χριστουγέννων χαρακτηρίζονται από ένα αίσθημα κατάθλιψης και στρες.

Read More…

Το Στρες των Καλοκαιρινών Διακοπών

Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν όχι μόνο μια ευκαιρία για απόδραση από την πόλη, αλλά και από την ίδια την καθημερινότητα και τη ρουτίνα. Έτσι, κατά κύριο λόγω είναι συνδεδεμένες με την ξεγνοιασιά, την ξεκούραση και τη διασκέδαση. Οι υποχρεώσεις αλλάζουν, οι αυστηροί κανόνες καταργούνται και τίθενται νέες προτεραιότητες. Ωστόσο, οι καταστάσεις αυτές για κάποιους αποτελούν ευχάριστες αλλαγές, ενώ για κάποιους άλλους πηγή στρες!

Read More…

Το Στρες των Εξετάσεων: Τρόποι Διαχείρισης

Η περίοδος των εξετάσεων έφτασε και το στρες, τουλάχιστον μιας μεγάλης μερίδας των μαθητών, είναι πραγματικότητα! Σκέψεις για τυχόν μη επαρκή προετοιμασία, ενδεχόμενη αποτυχία και προσωπική ανεπάρκεια αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό!

Read More…

Τι Πραγματικά Χρειάζεται για να Πετύχει μια Δίαιτα

DIET-made-of-sliced-vegetables-87883148(1)

Προσπαθήστε να θυμηθείτε πότε ήταν η τελευταία φορά που με λαχτάρα ξετυλίξατε το περιτύλιγμα μιας σοκολάτας προκειμένου να χαλαρώσετε μετά από μια πιεστική στιγμή στο σπίτι, στο γραφείο ή ακόμα και στο σχολείο!

Read More…

Στρες και Τρόποι Διαχείρισης

Τι είναι το Στρες;
Δεν υπάρχουν ξεκάθαροι ορισμοί για την έννοια του όρου, καθώς με τη λέξη στρες άλλοι αναφέρονται σε
συμπτώματα, άλλοι σε αίτια και άλλοι σε συμπεριφορές. Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι το στρες αποτελεί τη μη συγκεκριμένη ανταπόκριση του σώματος σε κάθε απαίτηση για αλλαγή. Άλλωστε, δεν του έχει αποδοθεί τυχαία ο τίτλος του σύγχρονου «επιδημικού φαινομένου» καθώς φαίνεται πως το 50% των προβλημάτων των σύγχρονων ανθρώπων σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με το στρες.

Read More…

Στρες και κοινωνική αστάθεια: Παράγοντες κινδύνου για τη σωματική και ψυχική υγεία

Το στρες αποτελεί μια από τις συχνότερα αναφερόμενες έννοιες όχι μόνο στη σύγχρονη παθολογία αλλά και στην ανθρώπινη ζωή. Πρόκειται για τη μη συγκεκριμένη ανταπόκριση του σώματος σε κάθε απαίτηση για αλλαγή. Είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μεταξύ του ατόμου και του περιβάλλοντός του, γεγονός που είτε μέσω της υπερδιέγερσης, είτε της υποδιέγερσης οδηγεί σε ψυχολογική και σωματική ένταση.

Read More…

Πως να ξεκινήσεις τη μέρα σου με μια μεγάλη δόση Χαλάρωσης!

Το ξυπνητήρι ξεκινάει για μια ακόμη φορά να χτυπά σαν τρελό και εσύ με μισάνοιχτα μάτια προσπαθείς μάταια να εντοπίσεις το μαγικό κουμπί που θα ανακουφίσει τα αυτιά σου από τον βασανιστικό ήχο. Μέχρι καλά καλά να το καταλάβεις πρέπει να ξυπνήσεις και να ντύσεις τα παιδιά, να ετοιμάσεις το πρωινό, να κατηγοριοποιήσεις τους προς πληρωμή λογαριασμούς, να οργανώσεις τη λίστα για τα ψώνια, να…να…να…

Read More…