Το τελευταίο διάστημα τα παιδιά έχουν έρθει σε επαφή με ένα ακόμα τραυματικό γεγονός, αυτό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Οι βίαιες εικόνες που κατακλύζουν καθημερινά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δεν θα μπορούσαν παρά να δημιουργήσουν απορίες, αλλά και μια σειρά από ποικίλα συναισθήματα στα παιδιά κάθε ηλικίας.
Read More…Το Σύνδρομο Μινχάουζεν ή Διαταραχή Προσποίησης αποτελεί μια σύνθετη ψυχιατρική διαταραχή, η οποία διαγιγνώσκεται δύσκολα. Αφορά σε άτομα τα οποία γνωρίζουν ότι λένε ψέματα, δίχως όμως να κατανοούν ακριβώς το λόγο της συμπεριφοράς τους αυτής. Συνήθως, πρόκειται για άτομα με καλές ιατρικές γνώσεις ή εξαιρετικά «διαβασμένα» σε σχέση με τη νόσο την οποία παρουσιάζουν ότι έχουν. Λόγω αυτού, δύσκολα γίνονται αντιληπτά από το ιατρικό προσωπικό με το οποίο έρχονται σε επαφή, ειδικά κατά τα πρώτα στάδια της διαταραχής, προτού δηλαδή η συμπεριφορά τους αρχίσει να γίνεται χρόνια και επαναλαμβανόμενη.
Read More…Οι μέρες των εορτών συνήθως συνδέονται με ένα αίσθημα ξεκούρασης και ανεμελιάς. Κατά πόσο, όμως, αληθεύει αυτό; Ή καλύτερα, για ποιους ισχύει κάτι τέτοιο; Σίγουρα οι γιορτές βιώνονται διαφορετικά από τα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες, όσον αφορά τουλάχιστον στο κομμάτι του προγραμματισμού και των υποχρεώσεων.
Read More…Με τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να θεωρούνται πιο ευάλωτοι στον Covid-19, τα ποσοστά άγχους και φόβου που βιώνουν φαίνεται να αυξάνονται σημαντικά. Τόσο για τα άτομα που μένουν μόνα, μακριά από τα παιδιά τους, όσο και για εκείνα που για κάποιο διάστημα δεν μπορούν να έχουν επαφή μαζί τους, η ανησυχία μήπως νοσήσουν από τον ιό ή από άλλες ασθένειες, σε συνδυασμό με την αλλαγή της ζωής τους σε επίπεδο φιλικών κοινωνικών επαφών, οδηγούν σε αισθήματα αβοηθητότητας, θλίψης και στρες.
Read More…Υπάρχουν στιγμές στη ζωή του ατόμου που η ψυχική του υγεία κλονίζεται τόσο έντονα που όσο κι αν προσπαθεί μόνο του διαπιστώνει πως δεν μπορεί να απαλύνει τα δυσάρεστα ψυχολογικά ή και σωματικά συμπτώματα. Τα αρνητικά συναισθήματα το κατακλύζουν, η καθημερινότητα γίνεται δυσλειτουργική, ενώ αρχίζει να βιώνει μια έντονη δυσφορία που συχνά το απομακρύνει από τις αγαπημένες του δραστηριότητες. Σε τέτοιες περιπτώσεις η συμβολή ενός ψυχολόγου κρίνεται ιδιαίτερα βοηθητική και ανακουφιστική.
«Μένουμε μια πόρτα μακριά και απαγορεύεται να δω το εγγόνι μου. Δεν μπορώ να ζήσω έτσι», «Ο χρόνος που μου απομένει δεν είναι πολύς. Τι νόημα έχει εάν δεν τον περνάω με τα εγγόνια μου;», «Είχα μάθει κάθε μεσημέρι να τα παίρνω από το σχολείο και να ακούω το γέλιο τους. Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτά».
Read More…Μένουμε σπίτι χωρίς στρες! Όμως μαζί μας μένουν και οι επαγγελματικές μας υποχρεώσεις, καθώς η τηλεργασία είναι πλέον γεγονός. Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η υποχρεωτική εργασία από το σπίτι;
Read More…Ο όρος βία περιλαμβάνει τόσο τη βία μέσα στην κοινωνία, όσο και τη βία μέσα στην οικογένεια. Ως ενδοοικογενειακή βία ορίζεται κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στην πρόκληση σωματικής βλάβης, αλλά και ψυχικού πόνου κυρίως μέσω της παρατεταμένης απομόνωσης του θύματος.
Read More…Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μας κατακλύζουν καθημερινά με ειδήσεις για την εξάπλωση του Covid-19. Θέλοντας και μη η ψυχολογία μας επηρεάζεται αρνητικά και το άγχος αυξάνεται σταδιακά. Τι συμβαίνει όμως με τα παιδιά;
Read More…Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου.
Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή (4η Παγκόσμια Διάσκεψη Γυναικών,παρ. 113).